Tłoczenie oleju na zimno

Warto pamiętać, że na skład tłoczonego oleju niekorzystnie wpływają czynniki takie jak: podgrzewanie ziaren do wysokich temperatur oraz rafinacja tłuszczu ( rafinacja oleju polega na poddawaniu oleju ekstrakcji silnie działającymi środkami chemicznymi w wysokich temperaturach.
Dlatego w naszej rodzinnej Olejarni Skolej oleje tłoczymy tylko w naturalnym procesie zawsze na zimno, z wyselekcjonowanych ziaren. Otrzymywany w ten sposób olej jest w 100% naturalny, nieoczyszczony, nierafinowany i niefiltrowany.
Tłoczenie naturalnego oleju metodą na zimno umożliwia zachowanie tego co najcenniejsze w ziarnach rośliny, dzięki czemu jest on pełnowartościowy.
W jaki sposób przebiega tłoczenie na zimno w Olejarni Skolej?
Oleje roślinne tłoczymy na zimno w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas na bieżąco temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza.
W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Kiedy upłynie czas sedymentacji olej rozlewamy do ciemnych szklanych butelek i odstawiamy do lodówek.
W tej samej kategorii
- Olej rzepakowy – właściwości i zastosowanie, działanie, przeciwwskazania
- Olej rzepakowy – rafinowany czy nierafinowany?
- Olej z pestek dyni – właściwości, działanie, przeciwwskazania
- Olej sezamowy – właściwości, działanie, przeciwwskazania
- Rodzinna olejarnia Skolej S.C. - Skolej SC Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek