Olej Kokosowy tłoczony na zimno
OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO
Uzyskuje się z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno.
Posiada delikatny zapach i posmak orzecha kokosowego.
OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO, NIERAFINOWANY
Olej kokosowy jest produkowany z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno.
Posiada delikatny zapach i posmak orzecha kokosowego.
Olej kokosowy, który w formie stałej przyjmuje postać masła kokosowego, jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. W temperaturze 23-25 stopni Celsjusza struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co określa się go mianem masła kokosowego. Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem.
PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO OLEJU KOKOSOWEGO
Olej kokosowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno miąższu tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych przy temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza.
Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej kokosowy zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
W kolejnym etapie wytłoczony olej poddawany jest naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia.
Po upływie sedymentacji olej kokosowy tłoczony na zimno rozlewany jest do słoików o pojemności 340 i 900 ml.
W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ KOKOSOWY?
W kuchni olej kokosowy może być stosowany zarówno na zimno jak i do smażenia ze względu na dużą odporność na wysokie temperatury . Śmiało możemy stosować go do:
-
smażenia naleśników, placków
-
surówek i sałatek warzywnych,
-
smażenia mięs, ryb, warzyw
-
ciast, ciasteczek
-
na zimno do koktajli
- zamiennik margaryny
W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ KOKOSOWY?
Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.
Po otwarciu można przechowywać olej w temperaturze pokojowej lub w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.
Przydatność do spożycia oleju kokosowego z Olejarni Skolej wynosi 12 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.
Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.
Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.
WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU KOKOSOWEGO
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)
Tłuszcz, w tym: 100g
-
kwasy tłuszczowe nasycone; 91g
-
kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 6g
-
kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 3g
Węglowodany, w tym: 0g
-
cukry; 0g
Białko; 0g
Sól. 0g
Składniki: 100% olej kokosowy tłoczny na zimno, nierafinowany
Podmiot odpowiedzialny: SKOLEJ SC Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek
Adres: 88-170 Pakość, Kościelec 95a