Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie
Sezam to roślina znana już w starożytności i ceniona sobie za bogactwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie z ziaren sezamu powstaje olej sezamowy. Jest on tłoczony na zimno, nierafinowany, dzięki czemu posiada więcej właściwości zdrowotnych.
Przede wszystkim jest bogaty w przeciwutleniacze. Zmniejszają one uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki, a tym samym zapobiegają stanom zapalnym. Choroby układu pokarmowego, takie jak Zespół Jelita Drażliwego czy choroby zapalne jelit zwykle charakteryzują się obecnością stanów zapalnych w organizmie. Olej sezamowy może pomóc w ich zmniejszeniu.
Dodatkowo, właściwości przeciwutleniające tego oleju są bardzo ważne w profilaktyce wielu chorób takich jak miażdżyca, choroby nowotworowe, cukrzyca. Obniżają one ryzyko związane z wystąpieniem zawału. Kolejną właściwością prozdrowotną tego oleju jest redukcja poziomu cholesterolu, dzięki sterolom i stanolom. Olej sezamowy jest jednym z najbogatszych źródeł tych składników.
Jest również bogaty w fosfor i magnez. Ten pierwszy to gwarancja mocnych kości oraz zębów. Ten drugi wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć, ale i zmniejsza nadpobudliwość i łagodzi zdenerwowanie. Takie stany psychiczne często towarzyszą dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, zatem olej sezamowy jest wskazany również dla osób, które chciałaby poprawić sobie komfort życia.
Olej sezamowy może również posłużyć osobom cierpiącym z powodu zaparć. Łyżka oleju spożyta po obiedzie lub przed kolacją powinna sprawić, że wizyta w toalecie przyniesie ulgę i poprawę samopoczucia.
Olej sezamowy to olej z pierwszego tłoczenia, wyłącznie na zimno, w wolnobiegowej prasie ślimakowej, w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowuje najwyższą jakość.
Sam olej jest w smaku lekko orzechowy. Można spożywać jedynie na zimno. Świetnie się sprawdzi w daniach azjatyckich, ale również jako dodatek do sałatek, kasz i dressingów.