Ciasto z mąki kukurydzianej
Znudziły Ci się tradycyjne wypieki? Lubisz eksperymentować w kuchni i poszukujesz ciekawych inspiracji do przygotowywania potraw? Warto wypróbować nowe receptury bądź odmienić dotychczas znane Ci dania zamieniając jedynie jeden składnik! Interesujący przykład stanowi tutaj mąka kukurydziana. Możesz wykorzystywać ją wszędzie tam, gdzie do tej pory stosowałeś pszenną skrobię. W poniższym artykule przedstawimy Ci sprawdzone przepisy na ciasta z mąki kukurydzianej. Zachęcamy do lektury!
Jak zrobić ciasto z mąki kukurydzianej?
Mąka kukurydziana w dużym skrócie powstaje dzięki procesowi mielenia oraz suszenia dojrzałych ziaren kukurydzy. Dzięki temu zyskuje ona charakterystyczny, lekko słodkawy posmak. Cecha ta sprawia, że znakomicie nadaje się ona do wszelkiego rodzaju wypieków. Szczególnie smakowite może okazać się kruche ciasto z mąki kukurydzianej . Jak je przygotować? Oto pierwsza propozycja, do wykonania której potrzebne będą następujące składniki:
-
mąka kukurydziana– 250 g,
-
cukier bądź inne słodzidło – 20 g,
-
jajka – 2 szt.,
-
olej kokosowy – 30 g,
-
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki,
-
jogurt naturalny – 1 łyżka,
-
dowolnie wybrane owoce.
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Jedynie olej kokosowy wymaga wcześniejszego podgrzania. Całość zagnieć i umieść w lodówce na pół godziny. Po tym czasie wyklej blachę, używając ⅔ masy. Na powstałej warstwie ułóż owoce, a pozostałą ⅓ przeznacz na stworzenie kruszonki. Tak przygotowane kruche ciasto z mąki kukurydzianej umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza na około pół godziny.
Fit przepis na ciasto z mąki kukurydzianej
Poszukujesz szybkiego przepisu na fit ciasto z mąki kukurydzianej ? Przygotowaliśmy również i taką propozycję dla Ciebie. Oto lista potrzebnych Ci składników:
-
mąka kukurydziana– 230 g,
-
jajka – 4 szt.,
-
jogurt naturalny – 400 ml,
-
cukier lub inne słodzidło – 50 g,
-
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
-
dowolny tłuszcz – 1 łyżeczka,
-
sok i skórka z cytryny.
Sposób przygotowania tego fit ciasta z mąki kukurydzianej jest niezwykle prosty. Wystarczy, że ubijesz jajka z dowolnie wybranym słodzidłem, a następnie do powstałej masy dodasz wszystkie pozostałe składniki i całość wymieszasz. Dla urozmaicenia smaku możesz użyć aromatu cytrynowego. Ciastopiecz w 180 stopniach przez około 45 minut.
Przepis na ciasto z mąki kukurydzianej na specjalne okazje
Powyższe przepisy na ciasto z mąki kukurydzianejsą stosunkowo łatwe i szybkie w wykonaniu. Świetnie sprawdzą się one na co dzień. Jeśli jednak potrzebujesz efektownego wypieku na ważną okazję, którym zaskoczysz wszystkich gości, mamy dla Ciebie propozycję wartą uwagi. Do jej przygotowania potrzebujesz:
-
mąka kukurydziana– 150 g,
-
jajka – 6 szt.,
-
cukier lub inne słodzidło – 150 g,
-
masło – 100 g,
-
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
-
płatki migdałowe – 4 łyżki,
-
pół laski wanilii,
-
szczypta soli,
-
słoik dżemu o dowolnym smaku.
Dodatkowo do kremu, którym przełożysz ciasto,wykorzystasz:
-
budyń śmietankowy – 1,5 opakowania,
-
mleko – 400 ml,
-
masło – 200 g,
-
cukier lub inne słodzidło – 3 łyżki,
-
aromat migdałowy – 2 łyżeczki.
Na początek roztop masło i poczekaj, aż ostygnie. W tym czasie białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, a żółtka utrzyj z cukrem i następnie dodaj do nich laskę wanilii oraz przesianą mąkę kukurydzianą . Całość wymieszaj, wlej ostudzone masło i ponownie dokładnie zamieszaj. Na koniec dodaj ubite białka. Powstałą masę przełóż do formy, posyp płatkami migdałowymi i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny.
Teraz pora na przygotowanie kremu do przełożenia ciasta z mąki kukurydzianej . W rondelku umieść mleko, masło i aromat migdałowy. W międzyczasie, zanim całość się zagotuje, rozmieszaj budyń w niewielkiej ilości zimnego mleka. Dodaj do gotującej się masy i mieszaj aż do momentu zgęstnienia. Gdy krem już ostygnie, ponownie dokładnie go wymieszaj. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera. Kiedy ciasto będzie gotowe, przekrój je na pół. Na spód wyłóż dżem, a następnie przygotowany krem. Całość przykryj górną częścią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Szerokie zastosowanie mąki kukurydzianej
Ciasto z mąki kukurydzianej można upiec na najrozmaitsze sposoby, a nasze propozycje jedynie to potwierdzają. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz prostego przepisu na wypiek, którego wykonanie zajmie Ci kilka minut czy też receptury na ciasto z kremem – mąka kukurydziana idealnie sprawdzi się do ich przygotowania.
Ten typ mąki możesz wykorzystywać wszędzie tam, gdzie tradycyjnie używasz jej pszennego odpowiednika. Czy warto ją spożywać? Mąkę kukurydzianą na stałe do swojej diety mogą włączyć osoby z nietolerancją glutenu lub pragnące ograniczyć jego spożywanie, gdyż jest ona go całkowicie pozbawiona. Chcesz upiec ciasto z naszych przepisów ze względu na właściwości mąki, jej walory smakowe lub chęć odkrycia czegoś nowego? Z pewnością się nie zawiedziesz i wrócisz do podanych receptur ponownie.