Naleśniki z mąki gryczanej

In: Przepisy On:

Uwielbiane przez wszystkich i proste w przygotowaniu danie, które można serwować zarówno na słodko, jak i na słono? Mowa tutaj oczywiście o naleśnikach. Z pewnością jadłeś je w przeróżnych wariantach. Czy zastanawiałeś się kiedyś jednak nad tym, aby przygotować naleśniki z mąki gryczanej? Właściwości oraz wartości odżywcze skrobi z pewnością przypadną do gustu wielu osobom. W poniższym artykule zaprezentujemy Ci proste i szybkie przepisy na naleśniki z mąki gryczanej.

Naleśniki z mąki gryczanej w wersji fit

Wiele osób kojarzy mąkę gryczaną z fit odpowiednikiem do wersji pszennej. Co prawda, mące tej przypisuje się pewne właściwości, mogące wykazywać pozytywny wpływ na niektóre aspekty zdrowotne. Wartość kaloryczna (kcal) naleśników z mąki gryczanej będzie również niższa niż w przypadku tych z dodatkiem mąki pszennej – pierwsza z wymienionych zawiera bowiem 288 kcal/100 g, a druga 364 kcal/100 g.

Pierwszą z proponowanych przez nas receptur będą zatem fit naleśniki z mąki gryczanej. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • mąka gryczana 180 g,

  • woda – 250 ml,

  • mleko – 125 ml,

  • olej – 6 łyżek,

  • jajka – 3 szt.,

  • miód – 1 łyżka,

  • szczypta soli.

Sposób przygotowania nie różni się niczym od tradycyjnego przepisu. Wystarczy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, a powstałą masę usmażyć na patelni.

Naleśniki z mąki gryczanej bez dodatku jajek

Pozostając w fit tematyce, mamy dla Ciebie kolejną wartą uwagi recepturę. Jest to przepis na naleśniki z mąki gryczanej bez jajek. Oto lista niezbędnych do ich przyrządzenia składników:

  • mąka gryczana 180 g,

  • dowolny napój roślinny (owsiany zapewnia najlepsze połączenie smakowe) lub mleko krowie – 350 ml,

  • cukier, ksylitol bądź inne dowolne słodzidło – 1 łyżka,

  • szczypta soli.

Powyższy przepis na fit naleśniki z mąki gryczanej nie zawiera jajek ani tłuszczu. Odpowiednio dobrane proporcje składników zapewniają jednak właściwą strukturę naleśników i zapobiegają ich łamliwości, co często się zdarza w przypadku receptur nieuwzględniających jajek. Jeśli chodzi o kalorie, naleśniki z mąki gryczanej w tej wersji z pewnością będą zawierały ich o wiele mniej w porównaniu do ich tradycyjnych odpowiedników.

Klasyczny przepis na naleśniki z gryki

Powyższe przepisy pomijały obecność jajek w liście składników bądź stosowały zamienniki dla cukru i mleka, a także zawierały ograniczoną ilość tłuszczu. Jeśli jednak masz ochotę na tradycyjną wersję naleśników i chcesz zamienić jedynie mąkę pszenną na gryczaną, poniżej przedstawiamy sprawdzoną recepturę. Potrzebne będą następujące składniki:

  • mąka gryczana 100 g,

  • mleko – 300 ml,

  • jajka – 2 szt.,

  • olej lub roztopione masło – 30 g,

  • szczypta soli.

Istnieje także ciekawy zabieg sprawiający, że ciasto staje się o wiele bardziej napowietrzone i co za tym idzie – delikatne. Wystarczy dodać jeden składnik, jakim jest woda gazowana. Następnie po przygotowaniu ciasta należy odstawić je na pół godziny, aby mogło nabrać nowych właściwości. Poniżej znajdziesz listę składników potrzebną do wykonania naleśników w tej wersji:

  • mąka gryczana – 140 g,

  • mleko – 250 ml,

  • jajka – 2 szt.,

  • woda gazowana – 250 ml,

  • masło – 3 łyżki

  • szczypta soli.

Z czym podawać naleśniki z mąki gryczanej?

Znasz już ciekawe przepisy na naleśniki z mąki gryczanej. Z czym podawać potrawę w tej wersji? Możesz użyć różnych dodatków. Mogą to być te same produkty, których dotychczas używałeś do podawania naleśników z mąki pszennej. Sprawdzą się tutaj zarówno dodatki w wersji na słono, jak i na słodko. Gryczany posmak szczególnie dobrze jednak komponuje się z miodem.

Jedną z propozycji podania jest połączenie naleśników z podsmażanymi na maśle owocami, z dodatkiem miodu i opcjonalnie cynamonu. Świetnie sprawdzą się tutaj jabłka, gruszki oraz śliwki. Jeśli chodzi o wersję na słono, naleśniki z mąki gryczanej stanowią znakomite połączenie ze szpinakiem, pieczarkami, serem feta oraz łososiem.

Sprawdzone przepisy na naleśniki

Chcesz wypróbować przepis na naleśniki z mąki gryczanej, ale nie wiesz, w jakiej postaci je spożyć? Powyższe receptury z pewnością sprawdzą się znakomicie. Charakterystyczny smak może nie współgrać ze wszystkimi dodatkami, dlatego też przedstawiliśmy propozycje, z czym warto podawać naleśniki z mąki gryczanej.

Potrawa ta idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, deser oraz kolację. Wszyscy znają i uwielbiają naleśniki. Zaserwowanie ich w nowej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu Tobie, jak i pozostałym domownikom bądź gościom. Nieco ciemniejszy kolor naleśników z mąki gryczanej sprawia z kolei, że po udekorowaniu wyglądają bardzo estetycznie. Można je zatem podawać nie tylko na co dzień, gdyż znakomicie będą się one prezentować na specjalnych okazjach, zachwycając zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December