Naleśniki z mąki jaglanej

In: Przepisy On:

Zastanawiasz się nad wprowadzeniem urozmaicenia do swojej diety? Poszukujesz inspiracji na wyśmienite i nieskomplikowane dania, dzięki którym wzbogacisz swoją kuchnię? Jeśli tak, poznaj nasz przepis na naleśniki z mąki jaglanej, które przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom, dzięki różnym możliwością ich podawania. To uniwersalna potrawa, która sprawdzi się podczas wielu okazji. Może być serwowana na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Pyszne fit naleśniki z mąki jaglanej to też doskonała propozycja na przekąskę między posiłkami. Wybornie smakują na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Co więcej, przygotowany przez nas przepis możesz zmodyfikować tak, by wpisywał się w założenia diety wegańskiej. Tę kulinarną propozycję rozważyć mogą także osoby nietolerujące glutenu i laktozy.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą recepturą na naleśniki z mąki jaglanej, które z powodzeniem już niedługo mogą stać się Twoją ulubioną potrawą!

Lista potrzebnych składników

Zanim przystąpisz do działania, upewnij się, czy masz wszystkie potrzebne produkty do przygotowania tego dania. Bez wątpienia podstawowym składnikiem w przepisie na naleśniki, o których mowa, jest mąka jaglana. To ona stanowi ich bazę. Oprócz niej potrzebować będziesz również dwóch szklanek mleka roślinnego, opcjonalnie dwóch jajek i oleju do smażenia, np. kokosowego. Nie każdy z tych produktów wpisuje się w założenia coraz popularniejszej  diety wegańskiej. Nie stanowi to jednak problemu – możesz pominąć jajka, a naleśniki zachowają swój smak, staną się jedynie dość kruche. Jeżeli wolisz tego uniknąć, dodaj do ciasta siemię lniane, zmielone płatki (idealnie sprawdzą się owsiane lub ryżowe) czy też pogniecionego banana. Skutki pominięcia jajek nie będą wtedy w ogóle odczuwalne. A może chcesz przygotować naleśniki z mąki jaglanej bez mleka? To również jest bardzo proste, wystarczy bowiem zastąpić ten produkt wodą. Gdy masz już wszystkie składniki, przetestuj naszą recepturę!

Smaczne naleśniki z mąki jaglanej – przepis

Na początku wymieszaj wszystkie składniki w misie, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Możesz użyć do tego również blendera, dzięki któremu uzyskasz ten efekt szybciej i bez większego wysiłku. Tak przygotowane ciasto na naleśniki z mąki jaglanej warto odstawić na kilkanaście minut, a dopiero potem przystąpić do smażenia. To sprawi, że masa zgęstnieje i zyska elastyczność, a więc prościej będzie ją obracać na drugą stronę na patelni. Pamiętaj też, by wybrać dobrej jakości olej. Bez wątpienia aromatu naleśnikom doda olej kokosowy, lecz możesz smażyć je również na tradycyjnym rzepakowym, na maśle klarowanym lub na sucho. Pilnuj, by z obu stron miały złocisty kolor, a jednocześnie za bardzo się nie spiekły. Wymieszaj ciasto ponownie przed nałożeniem kolejnych porcji na patelnię. Korzystając z tego przepisu, przygotujesz pyszne danie i zachwycisz smakiem najbliższych.

Naleśniki z mąki jaglanej – na wytrawnie

Masz ochotę na konkrety? Obiad na słodko to niekoniecznie Twój styl? W takim przypadku połącz naleśniki z mąki jaglanej z wytrawnymi dodatkami. Doskonale komponują się one z ciemnymi sosami mięsnymi oraz grzybowymi. Jeżeli preferujesz dietę wegetariańską lub wegańską, możesz przygotować do nich tofu, kotlety sojowe lub mieszankę smażonych czy grillowanych warzyw. W ciepłe, letnie dni idealnie z naleśnikami skomponuje się lekka sałatka na zimno. Tak naprawdę propozycji jest wiele i tylko od Twojego gustu oraz wyobraźni zależy, z czym połączysz to danie. W przeciwieństwie do standardowych naleśników te z mąki jaglanej są mniej słodkie, więc jeszcze lepiej komponują się z wytrawnymi dodatkami. Możesz do woli odkrywać nowe smaki. Nie bój się eksperymentować w kuchni!

Naleśniki z mąki jaglanej – na słodko

Niektórzy nie wyobrażają sobie tego dania bez elementu słodyczy. Istnieje wiele pomysłów na jej dodanie do smaku. Naleśniki z mąki jaglanej idealnie komponują się z wszelkimi dżemami i konfiturami z owoców. Doskonale smakują do nich powidła. Głęboki, śliwkowy smak to połączenie niezwykłego aromatu i słodyczy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do naleśników przygotować też mus, np. z truskawek, jeśli chcesz stworzyć wersję fit.

Jak wiadomo, najbardziej wybredne w kwestii kulinarnej są dzieci. Jak przekonać je do zjedzenia nieco nietypowych naleśników, bo przygotowanych z bezglutenowej mąki jaglanej? Najlepiej podając je na słodko. Możesz to danie zaserwować swoim pociechom z nutellą lub masłem orzechowym. Poza tym dobrze będą one smakować posypane zwykłym cukrem lub cukrem pudrem. To również propozycja dla dorosłych smakoszy.

Baw się i eksperymentuj!

Jeżeli szukasz inspiracji na bezglutenowe dania fit, wypróbuj nasz przepis na naleśniki z mąkijaglanej z mlekiem lub bez mleka. To idealna potrawa na każdą porę dnia, którą pokochają i dorośli, i dzieci. Możesz również zabrać je do pracy jako przekąskę lub poczęstować nimi zaproszonych gości. Podawaj naleśniki tak, jak lubisz – na wytrwanie lub na słodko. Życzymy niezapomnianych smakowych wrażeń!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December