Olej z Orzecha Włoskiego tłoczony na zimno
OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO SKOLEJ
Olej orzechowy posiada jasno żółty lub zielonkawy kolor. Ma przyjemny orzechowy smak i aromat, oraz wyczuwalną delikatną nutę karmelu.
OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO SKOLEJ
Olej orzechowy posiada jasno żółty lub zielonkawy kolor. Ma przyjemny orzechowy smak i aromat, oraz wyczuwalną delikatną nutę karmelu.
PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ
W naszej rodzinnej olejarni olej z orzechów włoskich tłoczony jest na zimno w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej ten zachowuje wszystkie składniki odżywcze znajdujące się w owocach orzecha.
W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Kiedy upłynie czas sedymentacji olej rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.
Otrzymywany przez nas w ten sposób olej jest w 100% naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany.
OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO JAKOŚĆ – W PRZYSTĘPNEJ CENIE
O wysokiej jakości naszego oleju z orzecha włoskiego świadczy między innymi to, że jest on zawsze świeży, tłoczymy go w krótkich partiach.
Olej z orzecha włoskiego jak i inne oleje roślinne z naszej oferty od momentu tłoczenia , poprzez właściwe przechowywanie(zaraz po wytłoczeniu umieszczamy oleje w lodówce, aby chronić je przed ciepłem i światłem słonecznym) do momentu dystrybucji( w którym zabezpieczamy olej przez światłem, temperaturą i uszkodzeniami podczas transportu styropianowym opakowaniem) powstaje z pasją i starannością.
W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO?
Olej z orzecha włoskiego jako że tłoczymy go na zimno nie powinien być poddawany obróbce termicznej aby nie doszło do utraty właściwości odżywczych. Dlatego nie można go podgrzewać. Zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno.
JAK ZATEM MOŻNA GO STOSOWAĆ:
-
jako polewa do lodów
-
idealnie pasuje do sałatek, warzyw, makaronów
-
jako dodatek do naleśników
-
jako dodatek deserów
W jaki sposób przechowywać olej z orzecha włoskiego?
Olej z orzecha włoskiego należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.
Po otwarciu najlepiej przechowywać go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza, aby nie tracił swoich właściwości.
Przydatność do spożycia oleju z orzecha włoskiego z Olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie na butelce.
Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem.
Są to cechy nie mające wpływu na skład oleju.
Dostępne pojemności:
Butelka ciemne szkło 100ml
Butelka ciemne szkło 100ml
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)
Tłuszcz, w tym: 100g
-
kwasy tłuszczowe nasycone; 10,22g
-
kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 19,24g
-
kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 70,54g
Węglowodany, w tym: 0g
-
cukry; 0g
Białko; 0g
Sól. 0g