Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki powstaje z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa). Ma bardzo charakterystyczny, mocny smak i zapach oraz ciemnobrązową barwę.
Jego właściwości zdrowotne są doceniane od dawna, bowiem wywiera dobroczynny wpływ na cały organizm. Olej składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo zawiera witaminę E, biotynę, czyli witaminę H, beta-karoten, sterole i przeciwutleniacze.
Olej z czarnuszki ma działanie antywirusowe, dlatego dobrze się sprawdzi w budowaniu odporności. Obniża również poziom glukozy we krwi, jest dobry dla pacjentów z cukrzycą typu II.
Warto go zastosować w przypadku problemów z układem trawiennym. Ponieważ działa antygrzybicznie, jest zalecany osobom, które borykają się z przerostem grzybów Candida w jelitach. Co więcej, jest bardzo pomocny w zwalczaniu pasożytów. Łagodzi dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia i zaparcia. Działa również rozkurczowo, zapobiegnie bólom i skurczom brzucha. Ze wszystkich tych powodów dobrze się sprawdzi w przypadku Zespołu Jelita Drażliwego czy SIBO.
Ważną właściwością tego oleju jest działanie antybakteryjnie, szczególnie, że jako jedyny olej jest skuteczny w zwalczaniu bakteri Helicobacter Pylori, która jest przyczyną wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
A stosowany zewnętrznie, wspaniale wpłynie na porost włosów, złagodzi zmiany skórne powstałe na skutek alergii czy trądziku i nawilży skórę.
Olej z czarnuszki należy spożywać na zimno. Można dodawać go do dań lub zastosować bezpośrednio. Łyżka dziennie jest odpowiednią dawką dla osób dorosłych.