Naleśniki z mąki owsianej

In: Przepisy On:

Naleśniki to niezwykle popularne danie, które w różnych wersjach występuje praktycznie pod każdą szerokością geograficzną. Jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Co ważne, smak placków możesz dowolnie zmieniać, używając różnorodnych dodatków, dopasowanych do Twoich indywidualnych preferencji.

Jak jednak sprawić, by ulubione naleśniki były bardziej fit i miały mniej kalorii? Przede wszystkim warto eksperymentować z podstawowym składnikiem – mąką! W poniższym artykule podzielimy się przepisem na smaczne, pożywne i zawierające niewiele kalorii naleśniki z mąki owsianej, które są ciekawą alternatywą dla tych z klasycznej, pszennej skrobi. Zachęcamy do lektury!

Mąka owsiana w naleśnikach – niewielka zmiana, znaczące efekty

Tradycyjne przepisy na naleśniki zwykle wymagają użycia mąki pszennej, która może być problematyczna dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, którzy dbają o bilans kalorii w codziennej diecie. Na szczęście dla wszystkich koneserów tego dania istnieje doskonała alternatywa – naleśniki z mąki owsianej.

Korzystając z mąki owsianej, jesteś w stanie z powodzeniem zastąpić tradycyjną, pszenną wersję. Bogata w błonnik pokarmowy uznawana jest za składnik przyspieszający procesy trawienia. Jej niski indeks glikemiczny może przyczynić się do spowolnienia wzrostu poziomu glukozy we krwi, co jest szczególne ważne dla diabetyków. Mąka owsiana zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, a także stanowi naturalne źródło białka, przez co może sprawdzić się u osób ograniczających lub eliminujących ze swojej diety mięso.

Naleśniki z mąki owsianej – prosty sposób na urozmaicenie jadłospisu

Przepis na naleśniki z mąki owsianej niewiele różni się od klasycznej wersji. Ich przygotowanie jest więc bardzo proste! Poniżej znajdziesz przepis na smaczne i pożywne naleśniki z mąki owsianej ze szpinakiem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej,

  • 2 jajka,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • szczypta soli,

  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  • wymieszaj mąkę owsianą, jajka, mleko, sól i cukier (jeśli używasz) w misce, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe bez grudek,

  • rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość oleju lub masła, aby naleśniki do niej nie przywierały,

  • wylej ciasto na patelnię – około 1/4 szklanki na każdy naleśnik,

  • smaż placek przez około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 1-2 minuty z drugiej strony,

  • usmażony naleśnik przenieś na talerz i kolejno powtarzaj, aż do wyczerpania ciasta.

Naleśniki z mąki owsianej będą doskonale smakowały z farszem na bazie świeżego szpinaku. Taki dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu – zieleninę wystarczy podsmażyć na odrobinie oliwy wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Naleśniki z mąki owsianej ze szpinakiem będą miały wówczas nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele wartości odżywczych.

Coś dla wegan – naleśniki z mąki owsianej w wersji roślinnej

Przepis na naleśniki z mąki owsianej możesz także wykonać bez użycia produktów odzwierzęcych – eliminując z przepisu jajka oraz krowie mleko. To bardzo proste i nie wymaga użycia żadnych dodatkowych składników! Wystarczy używane w klasycznym przepisie mleko zamienić na roślinne – sojowe, migdałowe lub ryżowe oraz zwiększyć jego ilość – w przepisie na naleśniki z mąki owsianej bez jajek należy dodać całą szklankę mleka oraz 2 łyżki oleju.

W taki sposób powstaną pyszne, pożywne i całkowicie wegańskie naleśniki z mąki owsianej bez jajek, które z powodzeniem możesz podawać zarówno w wersji na słodko – z owocami, dżemem czy śmietanką kokosową – jak i wytrawnie, na przykład z pieczarkami lub wspomnianym wcześniej szpinakiem.

Owsiana alternatywa czy naleśniki z mąki owsianej są fit?

Liczysz kalorie? Naleśniki z mąki owsianej to ulubione danie w nieco mniej kalorycznej wersji niż ma to miejsce w przypadku klasycznych, przygotowywanych z pszennej skrobi. To, czy naleśniki z mąki owsianej będą „fit" zależy jednak przede wszystkim od sposobu ich przygotowania i dodatków, które do nich wykorzystamy. Aby cieszyć się pysznymi naleśnikami bez obawy o zwiększenie liczby kalorii, możesz zastosować kilka prostych sposobów:

  • użyj mleka roślinnego zamiast zwierzęcego napój, na przykład owsiany, ma zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczne, pełnotłuste mleko krowie;

  • dodaj mniej tłuszczu podczas smażenia najwięcej kalorii jest zużywanych podczas smażenia, dlatego robiąc fit naleśniki z mąki owsianej, warto zamienić masło na oliwę z oliwek lub użyć sprayu do smażenia na patelni;

  • zamiast słodkich dodatków, takich jak cukier czy syrop klonowy, użyj świeżych lub mrożonych owoców, które mają mniej kalorii;

  • unikaj wysokokalorycznego farszu w postaci tłustego sera czy czerwonego mięsa.

Idealne danie na każdą okazję

Naleśniki z mąki owsianej to proste i smaczne danie, które możesz przygotować w dosłownie parę chwil. Są bogate w błonnik, białko i składniki mineralne, a odpowiedni sposób ich przygotowania sprawia, że będą idealne dla każdego – także dla osób na specjalistycznej diecie czy liczących kalorie. Wypróbuj przepis już dziś!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December