DOBROCZYNNE DZIAŁANIE OLEJU Z OSTROPESTU NA WĄTROBĘ:

Olej z ostropestu znany jest od dawien dawna  przede wszystkim ze swojego dobroczynnego działania na wątrobę, które zostało udowodnione i wpisane do rejestru leków na marskość wątroby.

Przeprowadzone badania wykazały,że stosowanie ostropestu plamistego w postaci ziaren lub oleju z ostropestu może przyczynić się do znacznego zmniejszenia uszkodzeń wątroby.

Uszkodzenia te mogą być skutkiem kuracji antybiotykowej, długotrwałego przyjmowania leków, chemio- i radio terapii, zatrucia pokarmowego.

Regularne spożywanie oleju z ostropestu:

-wspiera pracę wątroby i nerek oraz  usprawnia wydzielanie enzymów produkowanych w wątrobie,

-regeneruje komórki i tkanki wątroby a także chroni je przed uszkodzeniami,

-wspomaga kurację po przebytych chorobach wątroby, które doprowadziły do uszkodzeń i zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby(  takich jak wirusowe zapalenie wątroby typu C ),

- działa osłaniająco i leczniczo przy niedoczynności wątroby, chorobie alkoholowej, odwyku, marskości watroby,

-ochrania wątrobę a także wspomaga oczyszczanie jej ze szkodliwego działania trucizn ,nadmiernego spożywania lekarstw, antybiotyków czy alkoholu,

-regeneruje wątrobę  podczas stosowania antybiotyków, a także po leczeniu silnymi antybiotykami oraz podczas i po przebytej chemioterapii.

Kontakt z metalami ciężkimi, dymem przemysłowym, spalinami, pestycydami, bakteriami doprowadza do powstawania toksycznych substancji, które zatruwają nasz organizm. Dlatego tak ważne jest spożywanie olej z ostropestu, który działa odtruwająco oraz przyspiesza usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.

Jaki powinien być najlepszy i bogaty w wartości odżywcze olej z ostropestu?

·         świeży - najważniejsze aby olej z ostropestu był tłoczony w małych partiach, najlepiej na zamówienie - w naszej małej rodzinnej Olejarni Skolej zawsze możesz być pewien, że nabywasz najwyższej jakości świeży olej o bogatym smaku.

·         przechowywany w lodówce (w temp. 5-10 st.C), w ciemnej szklanej butelce, bez dostępu do światła słonecznego

·         olej z ostropestu musi być zimnotłoczony w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza

·         NIERAFINOWANY - ponieważ podczas procesu rafinacji olej zostaje pozbawiony wszystkich cennych właściwości.

·         NIEOCZYSZCZONY

·         bez konserwantów, sztucznych barwników, aromatów.

Olej z ostropestu

Ostropest zawiera dwa bardzo cenne dla naszego organizmu składniki którymi są:

KWAS LINOLOWY- silny przeciwutleniacz, który nie jest samoistnie wytwarzany przez nasz organizm dlatego powinniśmy sami dostarczać go w diecie. 

SYLIMARYNA- wykazuje działanie przeciwzapalne, regenerujące oraz oczyszczające. Przeciwdziała wnikaniu toksyn do komórek wątroby,oraz chroni tkanki watroby przez uszkodzeniami, które mogą być spowodowane przez toksyny oraz wolne rodniki. ponadto hamuje procesy włóknienia w wątrobie. Sylimaryna stanowi główny składnik leków na wątrobę , jednakże lepszym, lepiej przyswajalnym i przede wszystkim naturalnym ( pozbawionym związków chemicznych) jej zródłem są zmielone nasiona lub olej z ostropestu tłoczony na zimno.