Ciasto czekoladowe z wiśniami z mąki kokosowej

Nasze ciasto czekoladowe z wiśniamiw wersji bezglutenowej i bezcukrowej zawiera między innymi mąkę kokosową, której właściwości również przedstawiamy w poniższym artykule. Zachęcamy do przetestowania przepisu!
Czekoladowe ciasto z mąki kokosowej – czy to możliwe?
Czekolada i mąka bezglutenowa? Jeśli zastanawiasz się, czy podane w niniejszym artykule składniki na ciasto czekoladowe z mąki kokosowej to dobra kompozycja, podpowiadamy – doskonała! Kakao zawiera w sobie tłuszcz roślinny, a mąka kokosowa jest źródłem m.in. białka, co w połączeniu daje niesamowicie puszystą mieszankę, perfekcyjnie nadającą się do przygotowywania słodkich wypieków. Czekoladowe ciasto z mąki kokosowej, zwłaszcza w wersji kruchej (ale nie tylko), jest bardzo smaczne, a także wartościowe pod względem odżywczym. Poniżej przedstawiamy zalety najważniejszych składników takiego wypieku.
Ciasto czekoladowe z mąki kokosowej – wartość dietetyczna
Czekoladowe ciasto z mąki kokosowej ma w sobie dwa energetyzujące składniki, które dodatkowo posiadają niesamowita wartość dietetyczną. Mąka kokosowa ma mnóstwo błonnika, dla porównania – w płatkach owsianych jest go 4 razy mniej! Poza tym zawiera ona witaminy grupy B, witaminę C, E i K, kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone oraz ważne dla organizmu pierwiastki mineralne. takie jak: fosfor, wapno, selen, żelazo oraz potas. Kakao – inny składnik naszego ciasta czekoladowego z mąki kokosowej, przepis na którego przygotowanie umieściliśmy w dalszej części artykułu, jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów.
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z mąki kokosowej
Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni, przygotowane na bazie mąki kokosowej.
Składniki na kruche ciasto:
• 200 g mąki kokosowej,
• 2 łyżki kakao,
• 4 jajka,
• 170 g zimnego masła,
• szczypta soli,
• 1 jajko do posmarowania ciasta.
Składniki na nadzienie:
• 2 kg wydrylowanych wiśni,
• 90 g syropu z buraka cukrowego lub erytrytolu,
• sok z połowy cytryny,
• 20 g skrobi kukurydzianej.
Jak przygotować czekoladowe ciasto z mąki kokosowej z wiśniami?
1. Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli, a następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Schłodzone jajka lekko ubij w osobnym naczyniu, wlej do ciasta i szybko zagnieć ręcznie lub z pomocą miksera. Na koniec uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 min.
2. Zagotuj wiśnie z sokiem cytrynowym i syropem (lub erytrytolem), a następnie dodaj wymieszaną z 1/4 szklanki wody skrobię kukurudzianą. Chwilę gotuj, aż masa nieco zgęstnieje.
3. Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel ciasto, z którego 2/3 rozwałkuj i włóż do formy o średnicy 24 cm. Pozostałą 1/3 części również rozwałkuj i wytnij z niej dowolne kształty foremką do ciastek lub nożem. Wlej wiśniowe nadzienie do formy, a wyciętymi kształtami przykryj fantazyjnie górę. Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 min lub do zarumienienia.
Ciasto czekoladowe z wiśniami z mąki kokosowej gotowe!
Kiedy już wypróbujesz nasz nowy przepis, spróbuj poeksperymentować, używając różnorodnych zdrowych składników – zamienników tradycyjnej mąki, cukru oraz tłuszczu w tworzeniu własnych przepisów! Życzymy niezpomnianych doznań kulinarnych!