Racuchy z mąki kokosowej z jabłkami

Poznaj nasz przepis na racuchy z jabłkami z mąki kokosowej! To nowoczesna wersja tradycyjnej potrawy, którą dedykujemy wszystkim miłośnikom zdrowych słodkości.
Racuchy z mąki kokosowej – tradycyjne danie w nowoczesnej formie
Racuchy są jednym z najpopularniejszych słodkich dań kuchni polskiej. Dzisiaj przepis modyfikuje się na wiele sposobów: dodaje się różne rodzaje mąki, przygotowuje się je na wiele dietetycznych sposobów oraz je z nieoczywistymi dodatkami. Choć racuchy z jabłkami nie są nowym pomysłem, to chcemy pokazać poprzez naszą propozycję przepisu, że danie tę można przygotować również z dodatkiem lubianej obecnie przez wielu, zdrowej i pożywnej mąki kokosowej. Podczas przygotowywania wypieków z mąki kokosowej radzimy jedynie pamiętać, że przez dużą zawartości błonnika ma ona większą higroskopijność, a to oznacza, że <b>racuchy z mąki kokosowej</b> będą zawierały o wiele mniej suchego składnika, niż ich pszenna wersja.
Racuchy z jabłkami z mąki kokosowej na śniadanie, obiad czy kolację?
Racuchy z mąki kokosowej są pożywnym posiłkiem do jedzenia o każdej porze dnia. Smaczne oraz pełne cennych witamin i minerałów, z pewnością dodadzą Ci energii wtedy, gdy jej najbardziej potrzebujesz. Przepis na racuchy z mąki kokosowej, który przygotowaliśmy w niniejszym artykule, jest prosty, szybki i łatwy w wykonaniu, a także pełen zdrowych i wartościowych składników. Warto więc wypróbować przygotowanie racuchów z jabłkami z mąki kokosowej, które można usmażyć w mgnieniu oka i zjeść jako ciepły posiłek lub zabrać ze sobą do pracy, lub szkoły, w towarzystwie świeżych owoców i odrobiny syropu klonowego.
Przepis na racuchy z mąki kokosowej z jabłkami
Poznaj przepis na przepyszne domowe racuchy z jabłkami z dodatkiem mąki kokosowej.
Składniki na dwie porcję racuchów po 5 sztuk:
• 3 jajka,
• 3 łyżki mąki kokosowej,
• 1 łyżka oleju kokosowego,
• 1/2 łyżeczki cynamonu,
• 1 łyżka syropu z buraka cukrowego lub erytrytolu,
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
• 1/4 łyżeczki sody,
• szczypta soli himalajskiej,
• 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia,
• 1 duże, niezbyt słodkie jabłko.
Przygotowanie rachów z mąki kokosowej z jabłkami:
1. W misce ubij jajka z łyżką oleju kokosowego, ekstraktem z wanilii oraz syropem z buraka lub erytrytolem. Dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj ręcznie lub mikserem tak, aby w cieście nie powstały grudki.
2. Zetrzyj obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Wyłóż starte jabłko do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej patelnie z łyżką oleju kokosowego (dodatkowa łyżka tłuszczu może przydać się w trakcie smażenia) i ostrożnie wykładaj niewielkie placuszki. Racuchy można przewracać na drugą stronę, kiedy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki (po upływie ok. 1-2 min). Smaż placuszki z drugiej strony około 2 minuty.
Racuchy z mąki kokosowej z jabłkami są gotowe w kilka minut! Podawaj je z syropem klonowym, pastą orzechowo-daktylową lub ulubionymi owocami.
Koniecznie wypróbuj nasz przepis na racuchy z mąki kokosowej z jabłkami. Zachęcamy również do eksperymentowania z tym rodzajem mąki samodzielnie. Pamiętaj tylko, że do tego rodzaju mąki pasują płynne słodziki oraz zaleca się używać większej ilości jajek, a mniejszej – suchych składników.