Maślane ciasteczka z mąki kokosowej

In: Przepisy On:

Ciasteczka maślane to jeden z ulubionych przysmaków zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mogą one posłużyć jako przekąska lub poczęstunek do kawy, a przechowywanie ich przez kilka dni nie sprawia kłopotu, można więc od razu upiec dużą porcję i cieszyć się ulubionym wypiekiem dłużej. W niniejszym artykule prezentujemy naprawdę szybki i zaskakujący przepis na ten rodzaj ciasteczek – z mąką kokosową w roli głównej!

Kruche ciasteczka maślane – czym wyróżnia się ulubiony wypiek? 

Ciasteczka maślane wszystkim kojarzą się z ciepłem domowego ogniska, popołudniową herbatą i rozmowami z najbliższymi. Klasyczny sposób na przygotowanie tego słodkiego, chrupkiego wypieku sprawdza się w każdej sytuacji. Wystarczy mieć trzy podstawowe produkty: jajka, mąkę oraz masło, aby bez trudu upiec ich słodką lub wytrawną wersję. Ważnym składnikiem dobrych maślanych ciastek jest też oczywiście cierpliwość osoby, która je piecze. Niestety, bez dobrego schłodzenia ciasta przez co najmniej 30 minut w lodówce, przyszłe ciastka stracą swoją chrupkość, stając się po upieczeniu wręcz twarde. Zmodyfikowaliśmy nieco przepis, tworząc jego nową zaskakującą wersję – maślane ciasteczka z mąki kokosowej.

Czy da się upiec maślane ciasteczka z mąki kokosowej?

Mąka kokosowa jest świetnym dietetycznym zamiennikiem mąki pszennej. Do jej największych atutów należą: hipoalergiczność, niska kaloryczność, bogactwo mineralnych składników, błonnika, zdrowego białka i witamin (jod, fosfor, kwasy tłuszczowe, wapno, magnez i inne). Z drugiej strony, ten rodzaj mąki zawiera bardzo małe ilości węglowodanów, dlatego korzysta z dużej popularności wśród osób, dbających o linię. Dodatkowym atutem jest również niski indeks glikemiczny, który pozwala na użycie jej w potrawach i wypiekach dla osób, chorujących na cukrzyce. Kruche maślane ciasteczka kojarzą się z klasycznym przepisem, zawierającym przesianą, puszystą mąkę pszenną oraz zimne masło. My w dzisiejszym artykule spróbujemy przedstawić Ci inną wersję tego tradycyjnego wypieku, udowadniając, że można upiec pyszne ciasteczka maślane również z mąki kokosowej

Łatwy przepis na ciasteczka maślane z mąki kokosowej

Poniżej przedstawiamy Twojej uwadze naprawdę szybki i łatwy przepis na przygotowanie ciasteczek maślanych z mąki kokosowej

Składniki:

    • 100 g mąki kokosowej,

    • 50 g masła śmietankowego,

    • 50 g cukru,

    • 1 jajko,

    • 1 żółtko,

    • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

    1. W misce ubij jajko i żółtko z cukrem na puszystą masę z pomocą trzepaczki lub miksera, dopóki masa nie podwoi swojej objętości. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz miękkie masło i połącz z masą jajeczną. Dodaj mąkę kokosową i bardzo dokładnie, lecz ostrożnie, miarowo wymieszaj drewnianą łyżką, silikonową łopatką lub ręką. 

    2. Z ciasta ulep ciasteczka dowolnej formy, na przykład w kształcie kulek i wyłóż na zaścieloną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 20 minut, sprawdzając, czy się zarumieniły. 

Maślane ciasteczka z mąki kokosowej gotowe! Życzymy smacznego i zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania z mąką kokosową i słodkimi wypiekami!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December