Olej z Orzecha Włoskiego

18,00 zł
Brutto

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO SKOLEJ

Olej orzechowy posiada jasno żółty lub zielonkawy kolor. Ma  przyjemny orzechowy smak i aromat, oraz wyczuwalną delikatną nutę karmelu.

Pojemność
Ilość

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO SKOLEJ

Olej orzechowy posiada jasno żółty lub zielonkawy kolor. Ma  przyjemny orzechowy smak i aromat, oraz wyczuwalną delikatną nutę karmelu. 

PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ

W naszej rodzinnej olejarni olej z orzechów włoskich tłoczony jest na zimno w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej ten zachowuje wszystkie składniki odżywcze znajdujące się w owocach orzecha.

W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Kiedy upłynie czas sedymentacji olej  rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.

Otrzymywany przez nas w ten sposób olej jest w 100% naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany.

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO JAKOŚĆ – W PRZYSTĘPNEJ CENIE

O wysokiej jakości naszego oleju z orzecha włoskiego świadczy między innymi to, że jest on zawsze świeży, tłoczymy go w krótkich partiach.

Olej z orzecha włoskiego jak i inne oleje roślinne z naszej oferty od momentu tłoczenia , poprzez właściwe przechowywanie(zaraz po wytłoczeniu umieszczamy oleje w lodówce, aby chronić je przed ciepłem i światłem słonecznym) do momentu dystrybucji( w którym zabezpieczamy olej przez światłem, temperaturą i uszkodzeniami podczas transportu styropianowym opakowaniem) powstaje z pasją i starannością.

W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO?

Olej z orzecha włoskiego  jako że tłoczymy go na zimno nie powinien być poddawany obróbce termicznej aby nie doszło do utraty właściwości odżywczych. Dlatego nie można go podgrzewać. Zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno.

JAK ZATEM MOŻNA GO STOSOWAĆ:

  • jako polewa do lodów

  • idealnie pasuje do sałatek, warzyw, makaronów

  • jako dodatek do naleśników

  • jako dodatek deserów

W jaki sposób przechowywać olej z orzecha włoskiego?

Olej z orzecha włoskiego  należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Po otwarciu najlepiej przechowywać go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza, aby nie tracił swoich właściwości.

Przydatność do spożycia oleju z orzecha włoskiego z Olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie na butelce.

Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem.

Są to cechy nie mające wpływu na skład oleju.

Dostępne pojemności:

Butelka ciemne szkło 100ml

Butelka ciemne szkło 100ml

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 100g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 10,22g

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 19,24g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 70,54g

Węglowodany, w tym: 0g

  • cukry; 0g

Białko; 0g

Sól. 0g

980 Przedmioty