Chleb z mąki kokosowej

In: Przepisy On:

Chleb z mąki kokosowej to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu lub ograniczają spożycie produktów pszennych w swojej diecie. Możesz spożywać go z tradycyjnym masłem lub kremami orzechowymi Skolej, takimi jak masło z orzechów laskowych, które powstaje ze 100% blanszowanych orzechów laskowych, jest całkowicie naturalne i nie zawiera dodatku cukrów i utwardzaczy. Chleb z mąki kokosowej możesz także jeść z dodatkiem niskosłodzonego dżemu, jak i sera czy wędliny.

Czy mąka kokosowa nadaje się do wypieku chleba? Wiele osób zastanawia się, czy ze względu na brak glutenu, wypieki nie będą zbyt kruche. Chleb z mąki kokosowej bez jajek, jak i z jajkami jest możliwy do wykonania, a co więcej jest przepyszny i zdrowszy niż ten tradycyjny. Wpływ na prozdrowotne właściwości ma fakt, że mąka kokosowa jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, protein oraz wielu witamin.

Co warto wiedzieć, jeśli chodzi o wypieki z mąki kokosowej? Wypieki na bazie mąki kokosowej są świetną alternatywą dla osób odchudzających się i dbających o linię, ponieważ mąka kokosowa ma bardzo niski indeks glikemiczny - 35. Warto także podkreślić, że wpływa ona na obniżenie poziomu cholesterolu, gdyż zawiera bardzo mało tłuszczu. Każdy, komu zależy na szczupłej sylwetce oraz chce się zdrowo odżywiać, powinien włączyć mąkę kokosową do swojej diety.

Chleb z mąki kokosowej

Składniki:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 100 g oleju kokosowego Skolej tłoczonego na zimno
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie pół łyżeczki sody oczyszczonej)
  • opcjonalnie możesz dodać wiórki kokosowe (jeśli chcesz spożywać chleb na słodko), siemię lniane lub słonecznik

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka i dodaj miód oraz sól. Utrzyj trzepaczką do jajek lub mikserem w celu uzyskania gładkiej masy. Powoli wlej roztopiony olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę kokosową połącz z proszkiem do pieczenia, następnie wsyp do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i połącz składniki za pomocą drewnianej łyżki.

W razie potrzeby dodaj trochę wody. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby na koniec można było mieszać je trzepaczką. Nie może jednak być zbyt płynne. Z kolei zbyt gęste nie wyrośnie – zrobi się twarde i suche. Gdy ciasto jest odpowiednio wyrobione i nie ma w nim żadnych grudek, możesz dodać nasiona i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ostrożnie przełóż do foremki na chleb i piecz ok. 40-50 minut w temp. 175°C. Po tym czasie sprawdź czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka, a następnie wyjmij chleb z foremki i dokładnie ostudź na kratce. Chleb z mąki kokosowej możesz pokroić dopiero kiedy wystygnie. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December