Olej Kokosowy

12,00 zł
Brutto

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO

Uzyskuje się z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno.

Posiada delikatny zapach i posmak orzecha kokosowego.

Pojemność
Ilość

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO, NIERAFINOWANY

W Olejarni Skolej olej kokosowy uzyskujemy  z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno.

Posiada delikatny zapach i posmak orzecha kokosowego.

Olej kokosowy, który w formie stałej przyjmuje postać masła kokosowego, jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. W temperaturze 23-25 stopni Celsjusza struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co określa się go mianem masła kokosowego. Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem.

PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ

Olej kokosowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno miąższu tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza.

Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej kokosowy zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Po upływie czasu sedymentacji olej z czarnuszki rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.

OLEJ KOKOSOWY – GDZIE NAJLEPIEJ GO KUPIĆ?

Aby móc w pełni cieszyć się zakupionym olejem kokosowym, który będzie zawierał wszystkie cenne właściwości i nie będzie poddany rafinacji warto wybrać olejarnie z wieloletnim doświadczeniem. Taką, która w sposób profesjonalny z dbałością o zadowolenie klienta tłoczy oleje przede wszystkim świeże i w naturalny sposób– jak na przykład Olejarnia Skolej.

W naszej pracy bardzo ważna jest dla nas nie ILOŚĆ, a JAKOŚĆ olejów, dlatego tłoczenie odbywa się w małych partiach, wykonujemy ją sami, ręcznie dbając o każdy szczegół. Począwszy od produkcji po rozlewanie w butelki szklane z uwagi na zapobieganie utlenianiu się oleju oraz właściwe przechowywanie.

W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ KOKOSOWY?

W kuchni olej kokosowy może być stosowany zarówno na zimno jak i do smażenia ze względu na dużą odporność na wysokie temperatury . Śmiało możemy stosować go do:

  • smażenia naleśników, placków

  • surówek i sałatek warzywnych,

  • smażenia mięs, ryb, warzyw

  • ciast, ciasteczek

  • na zimno do koktajli

  • zamiennik margaryny

W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ KOKOSOWY?

Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.

Po otwarciu można przechowywać olej w temperaturze pokojowej lub w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.

Przydatność do spożycia oleju kokosowego z Olejarni Skolej wynosi 12 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.

Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.

Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.

WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU KOKOSOWEGO

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 100g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 91g

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 6g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 3g

Węglowodany, w tym: 0g

  • cukry; 0g

Białko; 0g

Sól. 0g

39947 Przedmioty