Olej Kokosowy tłoczony na zimno

Olej Kokosowy tłoczony na zimno

12,00 zł
Brutto

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO

Uzyskuje się z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno.

Posiada delikatny zapach i posmak orzecha kokosowego.

Opakowanie
Ilość

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO, NIERAFINOWANY

Olej kokosowy jest produkowany z miąższu orzecha kokosowego poprzez tłoczenie na zimno.

Posiada delikatny zapach i posmak orzecha kokosowego.

Olej kokosowy, który w formie stałej przyjmuje postać masła kokosowego, jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. W temperaturze 23-25 stopni Celsjusza struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co określa się go mianem masła kokosowego. Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem.

PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO OLEJU KOKOSOWEGO

Olej kokosowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno miąższu tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych przy temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza. 

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej kokosowy zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

W kolejnym etapie wytłoczony olej poddawany jest  naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia.

Po upływie sedymentacji olej kokosowy tłoczony na zimno rozlewany jest do słoików  o pojemności 340 i 900 ml.

W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ KOKOSOWY?

W kuchni olej kokosowy może być stosowany zarówno na zimno jak i do smażenia ze względu na dużą odporność na wysokie temperatury . Śmiało możemy stosować go do:

  • smażenia naleśników, placków

  • surówek i sałatek warzywnych,

  • smażenia mięs, ryb, warzyw

  • ciast, ciasteczek

  • na zimno do koktajli

  • zamiennik margaryny

W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ KOKOSOWY?

Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.

Po otwarciu można przechowywać olej w temperaturze pokojowej lub w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.

Przydatność do spożycia oleju kokosowego z Olejarni Skolej wynosi 12 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.

Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.

Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.

WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU KOKOSOWEGO

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 100g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 91g

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 6g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 3g

Węglowodany, w tym: 0g

  • cukry; 0g

Białko; 0g

Sól. 0g

Składniki: 100% olej kokosowy tłoczny na zimno, nierafinowany

Podmiot odpowiedzialny: SKOLEJ SC Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek

Adres: 88-170 Pakość, Kościelec 95a 

27 Przedmioty

3 innych produktów w tej samej kategorii: