Oliwa Physis of Crete 0,2

Oliwa Physis of Crete 0,2

15,00 zł
Brutto

Oliwa Physis of Crete 0,2% to najwyższej jakości oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona na zimno z oliwek odmiany Koroneiki. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowością (do 0,29%) oraz świeżym, owocowym aromatem. Wytwarzana mechanicznie w dniu zbioru, zachowuje pełnię walorów smakowych i odżywczych.

Idealna do sałatek, pieczywa i spożycia na zimno. Doskonała do diety śródziemnomorskiej.

Opakowanie
Ilość

Oliwa z oliwek extra virgin Physis of Crete 0,2%

Physis of Crete 0,2% to wyjątkowej jakości oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno, z wyselekcjonowanych oliwek odmiany Koroneiki, pochodzących z regionu Mirabello na wschodniej Krecie (Lassithi). Charakteryzuje się wyjątkowo niską kwasowością (poniżej 0,29%), delikatnym, owocowym aromatem oraz świeżym, czystym smakiem.

Jak powstaje oliwa Physis of Crete?

Oliwa tłoczona jest mechanicznie – bez użycia chemii czy wysokiej temperatury – w dniu zbioru oliwek. Proces odbywa się w niskiej temperaturze, pod kontrolą sanitarną i przy użyciu nowoczesnych maszyn, co gwarantuje zachowanie cennych składników, aromatu i niskiej kwasowości.

Physis of Crete to rodzinna firma z ponad 25-letnim doświadczeniem. Ich oliwa produkowana jest w sposób tradycyjny, ale zgodny z najwyższymi standardami jakości i kontroli.

Właściwości i zastosowanie oliwy extra virgin

  • Źródło zdrowych tłuszczów – wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych
  • Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
  • Działa przeciwutleniająco dzięki zawartości polifenoli i witaminy E
  • Rekomendowana w diecie śródziemnomorskiej

Zastosowanie w kuchni

Oliwa Physis of Crete najlepiej sprawdza się na zimno. Nie należy jej przegrzewać, by nie utraciła swoich właściwości.

  • sałatki, surówki
  • pieczywo (np. z ziołami i czosnkiem)
  • sery i warzywa
  • krótkie smażenie w niskiej temperaturze

Jak przechowywać oliwę?

Oliwę należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu – z dala od źródeł ciepła i światła. Produkt naturalnie mętnieje w niskiej temperaturze, jednak po ogrzaniu do temperatury pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.

Zalecamy spożyć w ciągu 2 lat od daty tłoczenia. Oliwa pakowana jest w szczelne metalowe puszki z dziubkiem – pozwala to łatwo dozować produkt i chronić jego aromat.

Dostępne pojemności

  • Puszka 100 ml
  • Puszka 250 ml
  • Puszka 500 ml
  • Puszka 1 l

Wartości odżywcze w 100 ml

SkładnikWartość
Wartość energetyczna 3389 kJ (824 kcal)
Tłuszcz 90 g
– kwasy tłuszczowe nasycone 13 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 73 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6 g
Węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Informacje o produkcie

Składniki: 100% oliwa z oliwek extra virgin z odmiany Koroneiki, tłoczona na zimno

Kraj pochodzenia: Grecja (Kreta, region Lassithi)

Producent: Physis of Crete

Dystrybutor: Skolej s.c. Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek

Adres: 88-170 Pakość, Kościelec 95a

992 Przedmioty

3 innych produktów w tej samej kategorii: