Physis of Crete 0.2% to oliwa z oliwek extra virgin o bardzo niskiej kwasowości - 0,29 i owocowym aromacie, wytwarzana bezpośrednio z oliwek odmiany „koroneiki” wyłącznie w procesach mechanicznych!
Jest zalecana przy przestrzeganiu diety śródziemnomorskiej.
Świeży i czysty smak jest idealna do sałatek, spożywania na zimno, krótkiego smażenia.
Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces produkcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Oferowana oliwa z oliwek produkowana jest przez rodzinę Asmarianakis od 25 lat. Ta firma zajmuje się standaryzacją oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Ich zakład jest udostępniony dla publiczności w odpowiedzi na zainteresowanie współczesnej turystyki, produkcją i degustacją oliwy z oliwek.
Physis of Crete to firma rodzinna, zajmująca się produkcją i przygotowywaniem domowej roboty oliwy z oliwek o wyjątkowej jakości, takiej jaką można znaleźć w każdym kreteńskim domu. Oliwa z oliwek extra virgin najwyższej kategorii, tapenady z czarnych i zielonych oliwek oliwki oraz przyprawy to najlepsze naturalne produkty, jakie może nam zaoferować kreteńska kraina.
Gaje oliwne są w regionie Mirabello na wschodniej Krecie Lassithi.
W naszej ofercie jest również oliwa Sitia 0,2% w białej puszce która rożni się tym że oliwki do jej wytworzenia pochodzą z regionu Sitia.
Oliwę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temp. pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Bardzo praktyczny dziubek umożliwi Państwu poza łatwym nalewaniem oliwy, zamkniecie puszki aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji. - Oliwa jest oferowana w puszkach w czterech pojemnościach : 100 ml , 250 ml , 500 ml , 1 litr.