PRZEPIS: Krakersy z siemienia lnianego
Składniki na około 20 krakersów:
- 200 g mielonego siemienia lnianego od Olejarni Skolej
- 50 g nasion sezamu od Olejarni Skolej
- dwie łyżki nasion chia od Olejarni Skolej
- garść pestek dyni i nasion słonecznika
- jedna łyżeczka drożdży nieaktywnych
- szczypta gruboziarnistej soli
Wykonanie:
Wsyp do miski siemię, sezam, chia, nasiona, pestki oraz drożdże. Dodaj około 150-200 ciepłej wody i wymieszaj na pastę. Dostosuj ilość wody w zależności od lepkości pasty. Nie może być za sucha. Pozostaw do stężenia na kilka minut.
Gotową pastę rozprowadź na blasze i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Posyp solą. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni, aż zaczną się złocić brzegi. Przewróć na drugą stronę. Zostaw na kilkanaście minut do wyschnięcia.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 4 dni.
Smacznego!