PRZEPIS: Krakersy z siemienia lnianego

In: Przepisy On: Posted By: Skrzypek Paweł

Składniki na około 20 krakersów:

  • 200 g mielonego siemienia lnianego od Olejarni Skolej
  • 50 g nasion sezamu od Olejarni Skolej
  • dwie łyżki nasion chia od Olejarni Skolej
  • garść pestek dyni i nasion słonecznika
  • jedna łyżeczka drożdży nieaktywnych
  • szczypta gruboziarnistej soli

Składniki na około 20 krakersów:

  • 200 g mielonego siemienia lnianego od Olejarni Skolej
  • 50 g nasion sezamu od Olejarni Skolej
  • dwie łyżki nasion chia od Olejarni Skolej
  • garść pestek dyni i nasion słonecznika
  • jedna łyżeczka drożdży nieaktywnych
  • szczypta gruboziarnistej soli

Wykonanie:


Wsyp do miski siemię, sezam, chia, nasiona, pestki oraz drożdże. Dodaj około 150-200 ciepłej wody i wymieszaj na pastę. Dostosuj ilość wody w zależności od lepkości pasty. Nie może być za sucha. Pozostaw do stężenia na kilka minut.

Gotową pastę rozprowadź na blasze i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Posyp solą. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni, aż zaczną się złocić brzegi. Przewróć na drugą stronę. Zostaw na kilkanaście minut do wyschnięcia.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 4 dni.


Smacznego!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December