Przepis na kaszotto z pęczaku z pieczonymi warzywami i jajkami

In: Przepisy On: Posted By: Skrzypek Paweł

Przepis na dwie porcje

  • duża cukinia
  • mały bakłażan
  • czerwona papryka
  • 125 g dyni piżmowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak/perłowa od Olejarni Skolej
  • dwa jajka na twardo
  • świeża zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • szczypta kolendry
  • szczypta rozmarynu
  • sok z ¼ cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lnianego od Olejarni Skolej

Przepis na dwie porcje

  • duża cukinia
  • mały bakłażan
  • czerwona papryka
  • 125 g dyni piżmowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak/perłowa od Olejarni Skolej
  • dwa jajka na twardo
  • świeża zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • szczypta kolendry
  • szczypta rozmarynu
  • sok z ¼ cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lnianego od Olejarni Skolej

Wykonanie:


Bakłażana, cukinię,  paprykę i dynie kroję na kawałki, układam na blasze, skrapiam oliwą, posypuję rozmarynem i piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu aż będą miękkie. W czasie pieczenia odwracam je przynajmniej raz. W międzyczasie gotuję kaszę, osobno gotuję jajka na twardo i kroję drobno szczypiorek i pietruszkę. Upieczone warzywa mieszam z kaszą, doprawiam i dodaję jajko, szczypiorek i pietruszkę. Doprawiam przyprawami oraz sokiem z cytryny. Po ostygnięciu polewam odrobiną oleju lnianego.


Smacznego!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December