Przepis na kaszotto z pęczaku z pieczonymi warzywami i jajkami
Przepis na dwie porcje
- duża cukinia
- mały bakłażan
- czerwona papryka
- 125 g dyni piżmowej
- 2 łyżki oliwy
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak/perłowa od Olejarni Skolej
- dwa jajka na twardo
- świeża zielona pietruszka
- szczypiorek
- szczypta kolendry
- szczypta rozmarynu
- sok z ¼ cytryny
- sól, pieprz
- łyżka oleju lnianego od Olejarni Skolej
Wykonanie:
Bakłażana, cukinię, paprykę i dynie kroję na kawałki, układam na blasze, skrapiam oliwą, posypuję rozmarynem i piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu aż będą miękkie. W czasie pieczenia odwracam je przynajmniej raz. W międzyczasie gotuję kaszę, osobno gotuję jajka na twardo i kroję drobno szczypiorek i pietruszkę. Upieczone warzywa mieszam z kaszą, doprawiam i dodaję jajko, szczypiorek i pietruszkę. Doprawiam przyprawami oraz sokiem z cytryny. Po ostygnięciu polewam odrobiną oleju lnianego.
Smacznego!