Chleb z mąki ryżowej — przepis
Chleb z mąki ryżowej to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu lub ograniczają spożycie produktów pszennych w swojej diecie. Chleb bezglutenowy z mąki ryżowej możesz jeść z dodatkiem niskosłodzonego dżemu, jak i sera czy wędliny, ponieważ smakuje zarówno dobrze na słodko, jak i wytrawnie.
Mąka ryżowa jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, protein oraz wielu witamin. Jest ona polecana przez dietetyków także dla osób, które dbają o linię, ponieważ wypieki z mąki ryżowej są mniej kaloryczne i znacznie bogatsze w łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy, którego nie może zabraknąć w Twojej diecie, jeśli starasz się dbać o formę.
Chleb z mąki ryżowej bez drożdży
Składniki:
- 150 g mąki ryżowej Skolej
- 4 jajka
- 100 g oleju kokosowego Skolej tłoczonego na zimno
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie pół łyżeczki sody oczyszczonej)
- opcjonalnie możesz dodać siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, kminek lub inne ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka i dodaj miód oraz sól. Utrzyj trzepaczką do jajek lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Powoli wlej roztopiony i ostudzony olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę kokosową połącz z proszkiem do pieczenia, następnie wsyp do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i powoli wymieszaj drewnianą łyżką. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Ciasto na c hleb z samej mąki ryżowej powinno być na tyle gęste, aby na koniec można było mieszać go trzepaczką. Nie może jednak być zbyt płynne. Z kolei zbyt gęste nie wyrośnie – zrobi się twarde i suche.
Gdy ciasto na chleb bezglutenowy z mąki ryżowej jest odpowiednio wyrobione i nie ma w nim żadnych grudek, możesz dodać nasiona i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość ostrożnie przełóż do foremki na chleb i piecz ok. 40-50 minut w temp. 175°C.
Po upieczeniu – warto przeprowadzić test z drewnianym patyczkiem – wyjmij chleb z foremki i dokładnie ostudź na kratce.
Chleb z mąki ryżowej pokrój dopiero jak wystygnie. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.