Chleb z mąki ryżowej — przepis

In: Przepisy On: Posted By: Skolej

Chleb z mąki ryżowej to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu lub ograniczają spożycie produktów pszennych w swojej diecie. Chleb bezglutenowy z mąki ryżowej możesz jeść z dodatkiem niskosłodzonego dżemu, jak i sera czy wędliny, ponieważ smakuje zarówno dobrze na słodko, jak i wytrawnie.

Mąka ryżowa jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, protein oraz wielu witamin. Jest ona polecana przez dietetyków także dla osób, które dbają o linię, ponieważ wypieki z mąki ryżowej są mniej kaloryczne i znacznie bogatsze w łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy, którego nie może zabraknąć w Twojej diecie, jeśli starasz się dbać o formę.

Chleb z mąki ryżowej bez drożdży

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej Skolej
  • 4 jajka
  • 100 g oleju kokosowego Skolej tłoczonego na zimno
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie pół łyżeczki sody oczyszczonej)
  • opcjonalnie możesz dodać siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, kminek lub inne ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka i dodaj miód oraz sól. Utrzyj trzepaczką do jajek lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.

Powoli wlej roztopiony i ostudzony olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę kokosową połącz z proszkiem do pieczenia, następnie wsyp do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i powoli wymieszaj drewnianą łyżką. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Ciasto na c hleb z samej mąki ryżowej powinno być na tyle gęste, aby na koniec można było mieszać go trzepaczką. Nie może jednak być zbyt płynne. Z kolei zbyt gęste nie wyrośnie – zrobi się twarde i suche.

Gdy ciasto na chleb bezglutenowy z mąki ryżowej jest odpowiednio wyrobione i nie ma w nim żadnych grudek, możesz dodać nasiona i wszystko dokładnie wymieszać.

Całość ostrożnie przełóż do foremki na chleb i piecz ok. 40-50 minut w temp. 175°C.

Po upieczeniu – warto przeprowadzić test z drewnianym patyczkiem – wyjmij chleb z foremki i dokładnie ostudź na kratce.

Chleb z mąki ryżowej pokrój dopiero jak wystygnie. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December