SIEMIĘ LNIANE BRĄZOWE 500g
Len brązowy to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm barwy ciemno-brązowej.
Siemię lniane często spożywane jest po wcześniejszym namoczeniu w wodzie, ponieważ dzięki temu nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel.
Zastosowanie:
1 łyżkę siemienia lnianego(można również zemleć) zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając do uzyskania kleiku. Kleik przygotowany ze zmielonego siemienia lnianego można spożywać z dodatkiem owoców, jogurtów, mleka czy miodu.
Siemię lniane powinno się zemleć na świeżo bezpośrednio przed dodaniem do potraw, ponieważ związki znajdujące się w ziarenkach bardzo szybko się utleniają co powoduje utratę dużej ilości cennych właściwości.
Mielone siemię lniane można dodawać do zup, sałatek, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych, musli, warzyw, do wypieku chleba na zakwasie.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE :
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna 2234kJ/542kcal
Tłuszcz, w tym: 44,2g
-
kwasy tłuszczowe nasycone; 3,7g
Węglowodany, w tym: 1,6g
- cukry; 1,6g
Błonnik; 27g
Białko; 18g
Sól. 0,08g