Sałatka z komosy ryżowej, warzyw i wędzonej makreli

In: Przepisy On: Posted By: Skrzypek Paweł

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej)
  • 1 mała marchewka (starta na drobnej tarce)
  • 1 średni burak
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/3 wędzonej makreli
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • Garść świeżej mięty
  • Garść świeżej kolendry
  • Łyżka orzeszków Pini
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
  • Sól, pieprz



Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej)
  • 1 mała marchewka (starta na drobnej tarce)
  • 1 średni burak
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/3 wędzonej makreli
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • Garść świeżej mięty
  • Garść świeżej kolendry
  • Łyżka orzeszków Pini
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
  • Sól, pieprz

Wykonanie:


Ugotowaną komosę ostudzić. Ugotować buraka i zetrzeć na tarce. Ogórka pokroić w drobna kostkę.
Zioła drobno pokroić. Wymieszać komosę z warzywami.
Przygotować sos – wymieszać sok z cytryny z oliwą. Polać komosę. Dołożyć makrelę, delikatnie
wymieszać. Doprawić do smaku. Dodać orzeszki. Posypać zieloną pietruszką.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December