Sałatka z komosy ryżowej, warzyw i wędzonej makreli
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej)
- 1 mała marchewka (starta na drobnej tarce)
- 1 średni burak
- 1/3 zielonego ogórka
- 1/3 wędzonej makreli
- Pęczek zielonej pietruszki
- Pół pęczka koperku
- Garść świeżej mięty
- Garść świeżej kolendry
- Łyżka orzeszków Pini
- Sok z połowy cytryny
- Łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowaną komosę ostudzić. Ugotować buraka i zetrzeć na tarce. Ogórka pokroić w drobna kostkę.
Zioła drobno pokroić. Wymieszać komosę z warzywami.
Przygotować sos – wymieszać sok z cytryny z oliwą. Polać komosę. Dołożyć makrelę, delikatnie
wymieszać. Doprawić do smaku. Dodać orzeszki. Posypać zieloną pietruszką.