Komosa ryżowa (Quinoa) 500g
- Naturalne pseudozboże z Ameryki Południowej
- Źródło pełnowartościowego białka, błonnika i minerałów
- Nie zawiera glutenu – odpowiednia dla osób z celiakią
- Idealna do dań wytrawnych i deserów
- Świetny zamiennik ryżu, kaszy lub makaronu
Komosa ryżowa (quinoa) 500g – superżywność prosto z Ameryki Południowej
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to roślina pochodząca z Andów, uprawiana od tysięcy lat. Choć zaliczana jest do tzw. pseudozbóż (zawiera skrobię, ale nie należy do zbóż), stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych.
Dlaczego warto sięgnąć po komosę ryżową?
- Zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów – pełnowartościowe białko
- Źródło błonnika, który wspiera trawienie i uczucie sytości
- Bogata w żelazo, magnez, cynk i inne minerały
- Nie zawiera glutenu – odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu
- Delikatny, lekko orzechowy smak
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni
Komosa ryżowa to uniwersalny składnik – idealna zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów:
- zamiennik ryżu, kaszy lub makaronu
- dodatek do dań mięsnych i warzywnych
- składnik sałatek, zup i zapiekanek
- podstawa śniadań, np. jako zamiennik owsianki
- dodatek do koktajli, ciast i deserów
Jak przechowywać komosę ryżową?
Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu – z dala od światła i wilgoci. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem dzieci.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Składnik | Wartość |
---|---|
Wartość energetyczna | 1540 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz | 6,07 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,71 g |
Węglowodany | 56,16 g |
– w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 7 g |
Białko | 14,12 g |
Sól | 0,012 g |
Skład:
100% komosa ryżowa (quinoa)
Kraj pochodzenia:
Hiszpania
Informacja dla alergików:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gluten, orzechy. Mimo zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa, nie można wykluczyć obecności ich śladowych ilości w produkcie.
Konfekcjonowanie:
SKOLEJ sc Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek
88-170 Pakość, Kościelec 95a