Placki z mąki kokosowej i banana - szybkie i sycące śniadanie

In: Przepisy On: Posted By: Skolej

Placki z mąki kokosowej i banana to propozycja doskonała na śniadanie dla osób aktywnych, ale także dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na ciepłe, sycące i zdrowe śniadanie. Do tego sposób wykonania jest bardzo prosty, a na Twoim talerzu znajduje się samo zdrowie!

Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa, co sprawia, że jest ona wyjątkowo słodka i aromatyczna. Zastosowanie znajduje przede wszystkim w wypiekach, gdzie stanowi doskonałą i bardzo ciekawą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej. Posiada ona niski indeks glikemiczny, co czyni z niej sprzymierzeńca wszystkich diabetyków uwielbiających słodkości. Warto zaznaczyć, że jest ona bogata w proteiny, błonnik, a do tego jest bezglutenowa.

Placki z mąki kokosowej i banana to doskonałe śniadanie, jak i przekąska. Są zdrowe i sycące, a ich wykonanie zajmuje kilka minut. Mąka kokosowa w połączeniu z bananem tworzy harmonijny, słodki i wyrafinowany smak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do tego placki z mąki kokosowej i banana są niesamowicie kruche i delikatne.

Placki z mąki kokosowej i banana bez jajek

Składniki:

  • 3 średnie lub duże banany
  • 1 łyżka skrobi tapiokowej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki mąki kokosowej Skolej
  • olej kokosowy Skolej tłoczony na zimno
  • świeże lub mrożone owoce (borówki, truskawki, maliny)

Sposób przygotowania:

Dwa banany rozgnieć za pomocą widelca lub w mikserze. Dodaj skrobię oraz nasiona chia, następnie miarowo dodawaj mąkę, nieustannie mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Placki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Po upieczeniu będą one dosyć kruche, więc uważaj podczas przewracania. Jednego banana pokrój w plasterki i ułóż na placuszkach. Możesz także urozmaicić danie, podając je z owocami świeżymi lub mrożonymi, a także innymi dodatkami, w zależności od upodobania.

Placki z mąki kokosowej i banana - przepis z jajkiem

  • 1 średni banan
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej Skolej
  • opcjonalnie szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Banana rozgnieć widelcem, następnie dodaj do niego jajko oraz mąkę i wszystko energicznie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej kokosowy. Placki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Po upieczeniu będą one dosyć kruche, więc uważaj podczas przewracania. Do gotowych placuszków dodaj swoje ulubione owoce, orzechy i bakalie lub jogurt naturalny.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December