Nasiona Chia (Szałwia Hiszpańska)
Nasiona chia znane są już od czasów starożytności. Stanowiły one podstawę diety Azteków i Majów.
NASIONA CHIA ( SZAŁWIA HISZPAŃSKA)
Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska.
Znane są już od czasów starożytności. Stanowiły one podstawę diety Azteków i Majów.
Zastosowanie:
Nasiona Chia możemy spożywać na wiele sposobów:
-zmiksować z koktajlem,
- przygotować na ich bazie pudding
- dodając je do sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- można wrzucić je w całości do porannych musli, owsianki czy jogurtu,
- zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
Przechowywanie:
W miejscu suchym, chłodnym i niedostępnym dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna 2031kJ/486kcal
Tłuszcz, w tym: 30,7g
-
kwasy tłuszczowe nasycone; 3,3g
Węglowodany, w tym: 40,01g
-
cukry; 0,0g
Błonnik; 34,4g
Białko; 16,5g
Sól. 0,04g