KASZA GRYCZANA NIEPALONA 500G
Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki.
Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona.
Kasza gryczana stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego.
ZASTOSOWANIE :
- Idealnie łączy się z daniami mięsnymi , gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
- Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu i chorych na celiakię.
- Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
- Stanowi świetny składnik sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna |
1469 kJ / 347kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone; |
3,1g 0,6g |
Węglowodany, w tym: - cukry; |
63,4g 2,9g |
Błonnik; | 5,9g |
Białko; | 13,5g |
Sól ** | 0,01g |
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
SKŁADNIKI: 100% kasza gryczana niepalona
KRAJ POCHODZENIA: Polska
PRZECHOWYWANIE:
W miejscu suchym, chłodnym i niedostępnym dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
INFORMACJA O ALERGENACH:
W naszym zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.