Kasza gryczana niepalona 500g

Kasza gryczana niepalona 500g

10,00 zł
Brutto
Ilość

KASZA GRYCZANA NIEPALONA 500G

Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki.

Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona.

Kasza gryczana stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego.

ZASTOSOWANIE :

  •  Idealnie łączy się z daniami mięsnymi , gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
  •  Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu i chorych na celiakię.
  •  Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
  •  Stanowi świetny składnik sałatek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.

Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna

1469 kJ / 347kcal

Tłuszcz, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone;

3,1g

0,6g

Węglowodany, w tym:

- cukry;

63,4g

2,9g

Błonnik; 5,9g
Białko; 13,5g
Sól ** 0,01g

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

SKŁADNIKI: 100% kasza gryczana niepalona

KRAJ POCHODZENIA: Polska

PRZECHOWYWANIE:
W miejscu suchym, chłodnym i
niedostępnym dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

INFORMACJA O ALERGENACH:

W naszym zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

10 Przedmioty

3 innych produktów w tej samej kategorii: