Olej Słonecznikowy tłoczony...
Nasz olej słonecznikowy powstaje z wyselekcjonowanych odmian...
OLEJ Z WIESIOŁKA SKOLEJ
Olej z wiesiołka pochodzi z nasion wiesiołka dwuletniego pochodzenia polskiego, posiada żółtawo-zielone zabarwienie.
W rodzinnej olejarni Skolej olej z wiesiołka tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian wiesiołka dwuletniego.
OLEJ Z WIESIOŁKA SKOLEJ
Olej z wiesiołka pochodzi z nasion wiesiołka dwuletniego pochodzenia polskiego, posiada żółtawo-zielone zabarwienie.
W rodzinnej olejarni Skolej olej z wiesiołka tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian wiesiołka dwuletniego.
PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ
Kujawski olej z wiesiołka powstaje w procesie tłoczenia na zimno ziaren tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza.
Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej z wiesiołka zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Po upływie czasu sedymentacji olej rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.
OLEJ Z WIESIOŁKA – GDZIE NAJLEPIEJ GO KUPIĆ?
Aby móc w pełni cieszyć się zakupionym olejem z wiesiołka, który będzie zawierał wszystkie cenne właściwości i nie będzie poddany rafinacji warto wybrać olejarnie z wieloletnim doświadczeniem. Taką, która w sposób profesjonalny z dbałością o zadowolenie klienta tłoczy oleje przede wszystkim świeże i w naturalny sposób– jak na przykład Olejarnia Skolej.
W naszej pracy bardzo ważna jest dla nas nie ILOŚĆ, a JAKOŚĆ olejów, dlatego tłoczenie odbywa się w małych partiach, wykonujemy ją sami, ręcznie dbając o każdy szczegół. Począwszy od produkcji po rozlewanie w butelki szklane z uwagi na zapobieganie utlenianiu się oleju oraz właściwe przechowywanie.
Nasz olej z wiesiołka jest nieoczyszczony, nierafinowany i niefiltrowany.
W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ Z WIESIOŁKA?
Aby olej zachował swój smak i właściwości odżywcze nie należy go podgrzewać. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno, jako dodatek do:
witaminowego koktajlu,
surówek i sałatek warzywnych,
dresingów, sosów na zimno.
W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ Z WIESIOŁKA?
Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.
Po otwarciu zalecamy dalsze przechowywanie oleju w ciemnym szkle (aby olej zachowywał swoje dobroczynne właściwości), w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.
Przydatność do spożycia oleju z WIESIOŁKA z olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.
Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.
Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.
Dostępne pojemności:
Butelka ciemna szkło 100 ml
Butelka ciemna szkło 250 ml
Butelka ciemna szkło 500 ml
Butelka ciemna szkło 1l
WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU Z WIESIOŁKA
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)
Tłuszcz, w tym: 100g
kwasy tłuszczowe nasycone; 7g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 8g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 85g
Węglowodany, w tym: 0g
cukry; 0g
Białko; 0g
Sól. 0g