Olej z Orzecha Włoskiego...
Olej z orzecha włoskiego tłoczony jest na zimno z najwyższej...
Olej ten pochodzi z wyselekcjonowanych nasion ostropestu pochodzenia polskiego, posiada lekko gorzki, orzechowy smak oraz żółto-brązową barwę.
Proces produkcji oleju z ostropestu ( jak również pozostałych olejów) polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Dzięki zastosowaniu tej metody składniki oleju zachowują swoje naturalne właściwości.
Olej ten pochodzi z wyselekcjonowanych nasion ostropestu pochodzenia polskiego. Charakteryzuje się lekko gorzkim, orzechowym smakiem oraz żółto-brązową barwą.
Na żadnym etapie produkcji nie poddajemy oleju z ostropestu rafinacji ani filtracji. Proces tłoczenia odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 40°C, co pozwala zachować pełnię wartości odżywczych.
Olej z ostropestu nie nadaje się do gotowania ani smażenia — wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości.
Olej należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu najlepiej trzymać go w ciemnej butelce w lodówce w temperaturze 4–10°C.
Termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy od daty produkcji. Poszczególne partie mogą różnić się kolorem, zapachem i smakiem — jest to naturalna cecha, niemająca wpływu na jakość produktu.
Składnik | Wartość |
---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ (900 kcal) |
Tłuszcz | 100 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 19,8 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 26,5 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 53,7 g |
Węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 100% olej z ostropestu tłoczony na zimno, nierafinowany
Producent: SKOLEJ s.c. Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek
Adres: 88-170 Pakość, Kościelec 95a