Olej Sezamowy tłoczony na...
OLEJ SEZAMOWY
Olej sezamowy posiada delikatny orzechowy...
OLEJ Z CZARNUSZKI SKOLEJ
Olej z czarnuszki ( Nigella Sativa) pochodzi z nasion czarnuszki siewnej, charakteryzuje się gorzkawym, korzenno-pieprznym posmakiem, korzennym zapachem oraz ciemnobrązową barwą.
W rodzinnej Olejarni Skolej olej z czarnuszki tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian czarnuszki siewnej.
Produkowany przez naszą Kujawską olejarnię olej z czarnuszki zasługuje na pełne zaufanie klientów, ponieważ jest tłoczony w naturalny sposób. Nie poddajemy go procesowi rafinacji tłuszczu ani filtracji.
OLEJ Z CZARNUSZKI SKOLEJ
Olej z czarnuszki ( Nigella Sativa) pochodzi z nasion czarnuszki siewnej, charakteryzuje się gorzkawym, korzenno-pieprznym posmakiem, korzennym zapachem oraz ciemnobrązową barwą.
W rodzinnej olejarni Skolej olej z czarnuszki tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian czarnuszki siewnej.
PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ
Kujawski olej czarnuszkowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno ziaren tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza.
Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej z czarnuszki zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Po upływie czasu sedymentacji olej z czarnuszki rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.
OLEJ Z CZARNUSZKI – GDZIE NAJLEPIEJ GO KUPIĆ?
Aby móc w pełni cieszyć się zakupionym olejem z czarnuszki, który będzie zawierał wszystkie cenne właściwości i nie będzie poddany rafinacji warto wybrać olejarnie z wieloletnim doświadczeniem. Taką, która w sposób profesjonalny z dbałością o zadowolenie klienta tłoczy oleje przede wszystkim świeże i w naturalny sposób– jak na przykład Olejarnia Skolej.
W naszej pracy bardzo ważna jest dla nas nie ILOŚĆ, a JAKOŚĆ olejów, dlatego tłoczenie odbywa się w małych partiach, wykonujemy ją sami, ręcznie dbając o każdy szczegół. Począwszy od produckji po rozlewanie w butelki szklane z uwagi na zapobieganie utlenianu się oleju oraz właściwe przechowywanie.
W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ Z CZARNUSZKI?
Aby olej zachował swój smak i właściwości odżywcze nie należy go podgrzewać. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno, jako dodatek do:
pieczywa, kasz, ziemniaków, makaronów,
surówek i sałatek warzywnych,
mięs, ryb
serów i nabiałów,
majonezów, dresingów, sosów Winegret.
W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ Z CZARNUSZKI?
Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.
Po otwarciu zalecamy dalsze przechowywanie oleju w ciemnym szkle (aby olej zachowywał swoje dobroczynne właściwości), w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.
Przydatność do spożycia oleju z czarnuszki z olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.
Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.
Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.
WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU Z CZARNUSZKI
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)
Tłuszcz, w tym: 100g
kwasy tłuszczowe nasycone; 28g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 21g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 51g
Węglowodany, w tym: 0g
cukry; 0g
Białko; 0g
Sól. 0g