Keto bułki z mąki kokosowej
Czy wiesz, że dieta ketogeniczna nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z pieczywa? Musisz jedynie dobrać odpowiednie składniki do jego przygotowania. Doskonałym przykładem mogą być tutaj bułki ketogeniczne z mąki kokosowej, które świetnie zastąpią pszenne pieczywo. Ich przygotowanie jest bardzo proste, więc być może nawet osoby niebędące na diecie ketogenicznej przekonają się do nich. Są naprawdę pyszne i długo zachowują świeżość. Ciekawego smaku i aromatu nadaje im oczywiście mąka kokosowa, która naprawdę świetnie się tutaj sprawdza. Bułki z mąki kokosowej to szybki sposób na świeże pieczywo na śniadanie lub do pracy czy szkoły. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam!
Keto bułki z mąki kokosowej — składniki:
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki babki jajowatej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 jajka
- 2 białka jajek
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ¼ szklanki wrzącej wody
Bułki z mąki kokosowej — sposób przygotowania:
Przygotowanie bułek ketogenicznych z mąki kokosowej nie jest trudne – zaraz sam się o tym przekonasz. Na początku weź miskę i wymieszaj w niej wszystkie suche składniki: mąkę kokosową, łuskę babki jajowatej, zmielone siemię lniane oraz sól. Następnie dodaj do mieszanki rozpuszczony olej kokosowy oraz jajka. Za pomocą łyżki połącz znajdujące się w misce składniki. Czas na ocet jabłkowy – wlej go do ciasta i ponownie wszystko wymieszaj.
Potem powoli dodawaj wodę i jednocześnie mieszaj. Możliwe, że wlanie całej porcji nie będzie konieczne lub wręcz przeciwnie – będziesz musiał jeszcze odrobinę jej dodać. Musisz ocenić, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia, aby móc uformować z niego bułki. Od razu zaznaczamy, że nie jest to trudne. Weź jednak pod uwagę, że ciasto będzie się odrobinę lepić. Wystarczy po prostu nabierać ciasto ręką i formować z niego kulki. Przygotowane kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Keto bułki z mąki kokosowej włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut do momentu aż się zarumienią na złoty kolor.