Ciastka z mąki ryżowej

In: Przepisy On:

Ciastka z mąki ryżowej to doskonały sposób na przemycenie słodyczy do swojej diety bezglutenowej. Ciastka ryżowe z mąki ryżowej są zaskakująco lekkie, a jednocześnie delikatnie słodkie. Mąka ryżowa jest popularna w kuchni chińskiej i japońskiej, gdzie wykorzystuje się ją między innymi do produkcji makaronu i papieru ryżowego, które poniekąd są podstawą tamtejszej kuchni. Ku uciesze dietetyków oraz osób, które nie spożywają glutenu, staje się coraz popularniejsza także w naszym kraju. Jest ceniona przede wszystkim za swój delikatny smak oraz za to, że jest to doskonała alternatywa do mąki zbożowej. Mąka ryżowa jest uzyskiwana poprzez zmielenie ziaren ryżu, tak więc ma ona podobne wartości odżywcze, jak i sam ryż. Jest ona bogata w witaminę E, błonnik pokarmowy, oraz wiele cennych aminokwasów, które świetnie wpływają na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Warto wypróbować wypieki z mąki ryżowej w swojej kuchni, dzięki czemu doświadczysz nowych walorów smakowych oraz wprowadzisz do swojej diety zdrowszy zamiennik mąki pszennej.

Ciastka ryżowe z mąki ryżowej fit

Składniki (na dwie blachy pojedynczych ciasteczek):

  • 150 g mąki ryżowej, oraz trochę do podsypywania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok. 10 g
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g stewii
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka pasty waniliowej, lub waniliowej esencji

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrób kruche ciasto na ciastka z mąki ryżowej. Następnie schłodź je w lodówce ok godziny. Jeśli chcesz otrzymać wegańskie ciastka z mąki ryżowej, masło zastąp tłuszczem a żółtko siemieniem lnianym namoczonym w gorącej wodzie. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto, odrywaj i rozwałkuj kawałki, podsypując blat lub stolnicę mąką (można też mąką oprószyć wałek). Z foremek lub za pomocą szklanki wykrawaj ciasteczka. Układaj je na blachę wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 12 minut. Ciastka ryżowe z mąki ryżowej Podawaj je ostudzone. Przepis możesz zmodyfikować w taki sposób, aby uzyskać wegańskie ciastka z mąki ryżowej. Wystarczy, że żółtko zastąpisz musem jabłkowym, a zamiast masła wykorzystasz margarynę. Aby urozmaicić smak ciastek, dodaj do nich dżem lub gorzką czekoladę wegańską.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December