Pestki moreli gorzkie
- Zawierają naturalnie występującą amigdalinę (witamina B17)
- Znane z zastosowania w medycynie naturalnej i suplementacji
- Idealne jako składnik nalewek, ekstraktów, past
- 100% pestki moreli – bez dodatków
- Zalecana porcja: maks. 1–2 pestki dziennie (zgodnie z przepisami UE)
Pestki moreli gorzkie to jądra nasion owoców moreli o charakterystycznym, intensywnym smaku. Zawierają amigdalinę (znaną też jako witamina B17), której właściwości są szeroko dyskutowane w literaturze dotyczącej medycyny alternatywnej.
Produkt ten stosowany jest m.in. jako składnik nalewek, ekstraktów, a także domowych suplementów. Ze względu na zawartość naturalnego kwasu cyjanowodorowego (HCN), jego spożycie powinno być jednak ściśle ograniczone.
Uwaga – bezpieczeństwo stosowania:
Zalecana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) bezpieczna dawka to 1–2 pestki dziennie. Spożywanie większych ilości może prowadzić do zatrucia. Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci i kobiet w ciąży.
Składniki:
100% pestki moreli gorzkie
Kraj pochodzenia:
Tadżykistan
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 2539 kJ / 613 kcal |
Tłuszcz – w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
51 g 4,3 g |
Węglowodany – w tym cukry |
13 g 0 g |
Błonnik | 0,8 g |
Białko | 25 g |
Sól | <0,01 g* |
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje dla alergików:
W naszym zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten oraz inne orzechy. Pomimo zachowania wszelkich środków ostrożności, nie można w 100% wykluczyć obecności tych surowców w produkcie.
Podmiot odpowiedzialny:
SKOLEJ SC Robert Skrzypek, Paweł Skrzypek
88-170 Pakość, Kościelec 95a