Olej Rydzowy z Lnianki tłoczony na zimno
OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI
Lnianka to jedna z najstarszych uprawianych w Polsce roślin oleistych.
Olej rydzowy z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się korzennym smakiem z wyraźną nutą cebuli oraz gorczycy o złocistożółtym zabarwieniu.
Wytłoczony olej trafia do klienta zawsze świeży, ponieważ powstaje w małych partiach, na zamówienie.
Olejarnia Skolej oferuje olej rydzowy w 100 % naturalny, nierafinowany i niefiltrowany.
OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI SKOLEJ
Lnianka to jedna z najstarszych uprawianych w Polsce roślin oleistych.
Olej rydzowy z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się korzennym smakiem z wyraźną nutą cebuli oraz gorczycy o złocistożółtym zabarwieniu.
PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO OLEJU RYDZOWEGO
Olej rydzowy z lnianki tłoczymy z wyselekcjonowanych przez nas nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa)pochodzących z upraw od polskich rolników.
W naszej rodzinnej olejarni Skolej olej rydzowy tłoczymy tradycyjną metodą na zimno w wolno biegowej prasie ślimakowej, w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza . Metoda ta gwarantuje najwyższą jakość oleju i zachowanie wszystkich drogocennych składników nasion lnianki.
Wytłoczony olej trafia do klienta zawsze świeży, ponieważ powstaje w małych partiach, na zamówienie.
Olejarnia Skolej oferuje olej rydzowy w 100 % naturalny, nierafinowany i niefiltrowany.
ZASTOSOWANIE KULINARNE OLEJU RYDZOWEGO SKOLEJ
Olej należy spożywać tylko i wyłącznie na zimno. Nie powinien być stosowany do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, serów, ryb,twarogu, sałatek i surówek warzywnych, dresingów. Świetnie komponuję się z kaszą, ziemniakami czy śledziami.
W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ RYDZOWY?
Olej rydzowy Skolej należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od daty wyprodukowania .
Należy go przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej w lodówce w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza.
Kolejne partie oleju mogą różnić się między sobą: kolorem,zapachem i smakiem. Są o cechy nie mające wpływu na skład oleju.
Pojawiający się osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Dostępne pojemności:
-
Butelka ciemne szkło 250ml
-
Butelka ciemne szkło 500 ml
-
butelka ciemne szkło 1 l
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)
Tłuszcz, w tym: 100g
-
kwasy tłuszczowe nasycone; 10g
-
kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 38g
-
kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 52g
Węglowodany, w tym: 0g
-
cukry; 0g
Białko; 0g
Sól. 0g