Olej Rydzowy z Lnianki tłoczony na zimno

8,00 zł
Brutto

OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI

Lnianka to jedna z najstarszych uprawianych w Polsce roślin oleistych.

Olej rydzowy z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się korzennym smakiem z wyraźną nutą cebuli oraz gorczycy o złocistożółtym zabarwieniu.

Wytłoczony olej trafia do klienta zawsze świeży, ponieważ powstaje w małych partiach, na zamówienie.

Olejarnia Skolej oferuje olej rydzowy w 100 % naturalny, nierafinowany i niefiltrowany.

Opakowanie
Ilość

OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI SKOLEJ

Lnianka to jedna z najstarszych uprawianych w Polsce roślin oleistych.

Olej rydzowy z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się korzennym smakiem z wyraźną nutą cebuli oraz gorczycy o złocistożółtym zabarwieniu.

PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO OLEJU RYDZOWEGO

Olej rydzowy z lnianki tłoczymy z wyselekcjonowanych przez nas nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa)pochodzących z upraw od polskich rolników.

W naszej rodzinnej olejarni Skolej olej rydzowy tłoczymy tradycyjną metodą na zimno w wolno biegowej prasie ślimakowej, w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza . Metoda ta gwarantuje najwyższą jakość oleju i zachowanie wszystkich drogocennych składników nasion lnianki.

Wytłoczony olej trafia do klienta zawsze świeży, ponieważ powstaje w małych partiach, na zamówienie.

Olejarnia Skolej oferuje olej rydzowy w 100 % naturalny, nierafinowany i niefiltrowany.

ZASTOSOWANIE KULINARNE OLEJU RYDZOWEGO SKOLEJ

Olej należy spożywać tylko i wyłącznie na zimno. Nie powinien być stosowany do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, serów, ryb,twarogu, sałatek i surówek warzywnych, dresingów. Świetnie komponuję się z kaszą, ziemniakami czy śledziami.

W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ RYDZOWY?

Olej rydzowy Skolej należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od daty wyprodukowania .

Należy go przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej w lodówce w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza.

Kolejne partie oleju mogą różnić się między sobą: kolorem,zapachem i smakiem. Są o cechy nie mające wpływu na skład oleju.

Pojawiający się osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Dostępne pojemności:

  • Butelka ciemne szkło 250ml

  • Butelka ciemne szkło 500 ml

  • butelka ciemne szkło 1 l

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 100g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 10g

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 38g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 52g

Węglowodany, w tym: 0g

  • cukry; 0g

Białko; 0g

Sól. 0g

190 Przedmioty