Gofry z mąki kokosowej
Delikatnie chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, przyciągające delikatnym zapachem kokosa… Takie właśnie są przepyszne gofry z mąki kokosowej. Jesteśmy pewni, że każdemu przypadną do gustu, szczególnie łasuchom. Musimy Cię jednak ostrzec — ten szybki i łatwy przepis na gofry z mąki kokosowej sprawi, że będziesz je jeść nie tylko na śniadanie. Są naprawdę uzależniające. Mąka kokosowa stanowi tutaj wspaniałą bazę i świetnie zastępuje klasyczną mąkę pszenną. Jest źródłem węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Przedstawiamy genialny przepis na gofry z mąki kokosowej!
Przepis na gofry z mąki kokosowej — składniki:
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka erytrolu lub ksylitolu (lub odrobinę więcej, jeśli preferujesz słodsze gofry)
- 5 łyżek wody lub mleka (może być również roślinne)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ulubione dodatki w dowolnej ilości – owoce, kremy orzechowe, bita śmietana itp.
Przepis na gofry z mąki kokosowej — przygotowanie:
Gofry z mąki kokosowej zacznij od połączenia mokrych składników. Do większej miski wbij wszystkie jajka, wodę lub wybrane mleko oraz roztopiony olej kokosowy, a następnie wszystko roztrzep rózgą kuchenną lub po prostu użyj w tym celu miksera. W trakcie łączenia składników dosyp erytrol lub ksylitol oraz sól. Następnie powoli dodawaj mąkę, nie przestając miksować. Dopilnuj, aby ciasto nie miało żadnych grudek, a następnie odstaw je na dosłownie kilka minut. Możesz zacząć nagrzewać gofrownicę.
Po tym czasie sprawdź łyżką konsystencję — ciasto na gofry z mąki kokosowej powinno być dosyć gęste i konsystencją przypominać śmietanę lub jogurt grecki. Jeśli wydaje Ci się nieco za gęste, dolej do miski jeszcze odrobinę wody lub mleka i ponownie zmiksuj całość. Łyżką nakładaj ciasto do rozgrzanej gofrownicy. W zależności od Twojego urządzenia, czas pieczenia będzie wynosił kilka minut, tak jak w przypadku klasycznych gofrów z mąki pszennej.
Po wyjęciu z gofrownicy wystarczy jedynie użyć Twoich ulubionych dodatków. Posypane odrobiną zmielonego cukru lub innego słodzika również będą doskonale smakować. Życzymy smacznego!