Gofry z mąki kokosowej

In: Przepisy On:

Delikatnie chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, przyciągające delikatnym zapachem kokosa… Takie właśnie są przepyszne gofry z mąki kokosowej. Jesteśmy pewni, że każdemu przypadną do gustu, szczególnie łasuchom. Musimy Cię jednak ostrzec — ten szybki i łatwy przepis na gofry z mąki kokosowej sprawi, że będziesz je jeść nie tylko na śniadanie. Są naprawdę uzależniające. Mąka kokosowa stanowi tutaj wspaniałą bazę i świetnie zastępuje klasyczną mąkę pszenną. Jest źródłem węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Przedstawiamy genialny przepis na gofry z mąki kokosowej!

Przepis na gofry z mąki kokosowej — składniki:

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżeczka erytrolu lub ksylitolu (lub odrobinę więcej, jeśli preferujesz słodsze gofry)
  • 5 łyżek wody lub mleka (może być również roślinne)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ulubione dodatki w dowolnej ilości – owoce, kremy orzechowe, bita śmietana itp.

Przepis na gofry z mąki kokosowej — przygotowanie:

Gofry z mąki kokosowej zacznij od połączenia mokrych składników. Do większej miski wbij wszystkie jajka, wodę lub wybrane mleko oraz roztopiony olej kokosowy, a następnie wszystko roztrzep rózgą kuchenną lub po prostu użyj w tym celu miksera. W trakcie łączenia składników dosyp erytrol lub ksylitol oraz sól. Następnie powoli dodawaj mąkę, nie przestając miksować. Dopilnuj, aby ciasto nie miało żadnych grudek, a następnie odstaw je na dosłownie kilka minut. Możesz zacząć nagrzewać gofrownicę.

Po tym czasie sprawdź łyżką konsystencję — ciasto na gofry z mąki kokosowej powinno być dosyć gęste i konsystencją przypominać śmietanę lub jogurt grecki. Jeśli wydaje Ci się nieco za gęste, dolej do miski jeszcze odrobinę wody lub mleka i ponownie zmiksuj całość. Łyżką nakładaj ciasto do rozgrzanej gofrownicy. W zależności od Twojego urządzenia, czas pieczenia będzie wynosił kilka minut, tak jak w przypadku klasycznych gofrów z mąki pszennej.

Po wyjęciu z gofrownicy wystarczy jedynie użyć Twoich ulubionych dodatków. Posypane odrobiną zmielonego cukru lub innego słodzika również będą doskonale smakować. Życzymy smacznego!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December