Delikatny biszkopt z mąki kokosowej

In: Przepisy On:

Mąka kokosowa stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej i nadaje się do wielu pysznych wypieków. Dzięki delikatnemu smakowi i przypisywanym jej licznym wartościom odżywczym jest bardzo cenionym składnikiem w kuchni. Sprawdź, jak przyrządzić z niej przepyszny biszkopt.

Delikatny biszkopt z mąki kokosowej

Mąka kokosowa stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej i nadaje się do wielu pysznych wypieków. Dzięki delikatnemu smakowi i przypisywanym jej licznym wartościom odżywczym jest bardzo cenionym składnikiem w kuchni. Sprawdź, jak przyrządzić z niej przepyszny biszkopt.

Ciasto biszkopt z mąki kokosowej – dlaczego warto?

Mąka kokosowa stanowi coraz popularniejszy zamiennik dla tradycyjnej mąki pszennej. Czym podbija serca miłośników kuchni? Przede wszystkim – delikatnym smakiem oraz brakiem glutenu. Dzięki temu właśnie doskonale nadaje się do wypieków dla osób, które są na ten składnik uczulone. Jest także bardzo bogata w składniki odżywcze. Wszystko dlatego, że powstaje z miąższu kokosa, który obfituje w substancje takie jak błonnik, tłuszcze nasycone, białko, witaminy, wapń, żelazo i fosfor. Specjaliści od spraw żywienia utrzymują, że mąka kokosowa posiada pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Może przyspieszać metabolizm, pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także może pomóc w leczeniu insulinooporności.

Biszkopt z mąki kokosowej – przepis

W jaki sposób przyrządzić biszkopt z mąki kokosowej? Wypieki z jej użyciem nie są trudniejsze do przygotowania od tych z tradycyjnej mąki pszennej. Mąka kokosowa posiada ponadto delikatny i słodkawy aromat, który doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju ciastach. Biszkopt z mąki kokosowej jest delikatniejszy, wilgotniejszy i posiada gładszą konsystencję. Jakie składniki są potrzebne do jego przyrządzenia?

  • 4 jajka
  • 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu (ewentualnie po prostu drobnego cukru)
  • 40 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Po zebraniu odpowiednich składników możemy przejść do obróbki ciasta na biszkopt. Najpierw przekładamy do miski oddzielone białka jaja i ubijamy je na sztywną pianę. Potem dodajemy stopniowo ksylitol, przez cały czas ubijając. Następnie dodajemy do białek żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Na sam koniec zostaje nam tylko przesianie mąki z proszkiem i wymieszanie delikatnie łyżką.

Jak upiec biszkopt z mąki kokosowej?

Po przygotowaniu biszkoptu według podanych wcześniej wskazówek przychodzi pora na jego upieczenie. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy, a następnie pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, przy temperaturze 180 stopni. Ciasto można wyjąć, gdy biszkopt będzie mieć stałą konsystencję i lekko się zarumieni, przyjmując żółtawy kolor. Później przekładamy go na metalową kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.

Jak widać, przepis na biszkopt z mąki kokosowej jest całkiem prosty i nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności. Do jakich wypieków można wykorzystać przygotowany w ten sposób biszkopt? Mąka kokosowa jest dość słodka, w związku z czym warto połączyć ją z owocami, musami i galaretkami o bardziej kwaskowatym smaku. Świetnie sprawdzi się w zestawieniu z pomarańczami, mandarynkami, czerwoną porzeczką czy truskawkami. Biszkopt z mąki kokosowej jest jednak na tyle uniwersalny, że wykorzystać go można do najróżniejszych wypieków.

Biszkopt z mąki kokosowej to pyszna, delikatna i prosta w przygotowaniu podstawa dla wielu różnych ciast. Dzięki powyższym wskazówkom i sugestiom bez problemu poradzisz sobie z jego upieczeniem.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December