Ciasteczka z mąki kokosowej - przepisy

In: Przepisy On: Posted By: Skolej

Ciasteczka z mąki kokosowej to doskonała propozycja dla wielbicieli domowych wypieków, którzy planują wyeliminować produkty pszenne ze swojej diety, jednak nie chcą rezygnować ze słodkości. Mąka kokosowa sprawdzi się w tym wypadku znakomicie!

Posiada ona delikatny słodki smak oraz apetyczny aromat kokos. Charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że wypieki z niej są polecane diabetykom. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na kruche i przepyszne ciasteczka z mąki kokosowej - bez jajek i bez użycia cukru. Ciasteczka z mąki kokosowej fit są wyjątkowo kruche i aromatyczne, z pewnością cała Twoja rodzina je pokocha!

Ciasteczka z mąki kokosowej bez cukru z żurawiną i rodzynkami

Składniki (na około 18 sztuk):

  • 2 duże jajka
  • 70 g mąki kokosowej Skolej
  • 50 g erytrytolu lub ksylitolu Skolej
  • 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego Skolej
  • 7 łyżek mleka roślinnego lub wody
  • pół garści suszonej żurawiny Skolej
  • pół garści rodzynek drobnych Skolej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni. Przygotowana masa powinna być miękka i plastyczna, ale niezbyt krucha. W razie potrzeby dodaj oleju kokosowego lub wody.

Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 18 minut. Po ostudzeniu możesz posypać ciasteczka przygotowanym z ksylitolu cukrem pudrem.

Ciasteczka z mąki kokosowej bez jajek - wegańskie i fit

Składniki:

  • 200 g mąki kokosowej Skolej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 ml oleju kokosowego Skolej tłoczonego na zimno
  • 10 ml syropu ryżowego
  • 80 g drobnych płatków owsianych (opcjonalnie)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej, a następnie dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe.

Do sypkich składników dodaj syrop ryżowy, roztopiony olej kokosowy oraz mleko kokosowe.

Wyrób ciasto, możesz użyć do tego miksera lub zrobić to ręcznie. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu, następnie odstaw ją na około godzinę, aby napęczniała. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W następnym kroku uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszcz i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut, aż ciastka delikatnie się zarumienią.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December