Ciasteczka z mąki kokosowej - przepisy
Ciasteczka z mąki kokosowej to doskonała propozycja dla wielbicieli domowych wypieków, którzy planują wyeliminować produkty pszenne ze swojej diety, jednak nie chcą rezygnować ze słodkości. Mąka kokosowa sprawdzi się w tym wypadku znakomicie!
Posiada ona delikatny słodki smak oraz apetyczny aromat kokos. Charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że wypieki z niej są polecane diabetykom. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na kruche i przepyszne ciasteczka z mąki kokosowej - bez jajek i bez użycia cukru. Ciasteczka z mąki kokosowej fit są wyjątkowo kruche i aromatyczne, z pewnością cała Twoja rodzina je pokocha!
Ciasteczka z mąki kokosowej bez cukru z żurawiną i rodzynkami
Składniki (na około 18 sztuk):
- 2 duże jajka
- 70 g mąki kokosowej Skolej
- 50 g erytrytolu lub ksylitolu Skolej
- 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego Skolej
- 7 łyżek mleka roślinnego lub wody
- pół garści suszonej żurawiny Skolej
- pół garści rodzynek drobnych Skolej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni. Przygotowana masa powinna być miękka i plastyczna, ale niezbyt krucha. W razie potrzeby dodaj oleju kokosowego lub wody.
Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 18 minut. Po ostudzeniu możesz posypać ciasteczka przygotowanym z ksylitolu cukrem pudrem.
Ciasteczka z mąki kokosowej bez jajek - wegańskie i fit
Składniki:
- 200 g mąki kokosowej Skolej
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 ml oleju kokosowego Skolej tłoczonego na zimno
- 10 ml syropu ryżowego
- 80 g drobnych płatków owsianych (opcjonalnie)
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej, a następnie dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe.
Do sypkich składników dodaj syrop ryżowy, roztopiony olej kokosowy oraz mleko kokosowe.
Wyrób ciasto, możesz użyć do tego miksera lub zrobić to ręcznie. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu, następnie odstaw ją na około godzinę, aby napęczniała. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W następnym kroku uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszcz i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut, aż ciastka delikatnie się zarumienią.