Kruche ciasto kokosowe z gruszkami i jabłkami

In: Przepisy On:

Kokosowe wypieki odznaczają się delikatnym smakiem i słodkim aromatem. Nic dziwnego, że cieszą się coraz większą popularnością wśród miłośników kuchni. Chcesz włączyć je do swojego repertuaru kulinarnego? Sprawdź, jak zrobić kruche ciasto z mąki kokosowej i z czym najlepiej je połączyć.

Kokosowe wypieki odznaczają się delikatnym smakiem i słodkim aromatem. Nic dziwnego, że cieszą się coraz większą popularnością wśród miłośników kuchni. Chcesz włączyć je do swojego repertuaru kulinarnego? Sprawdź, jak zrobić kruche ciasto z mąki kokosowej i z czym najlepiej je połączyć.

Mąka kokosowa – właściwości i wartości odżywcze

Mąka kokosowa to coraz popularniejszy składnik w polskiej kuchni. Delikatna, słodka i pozbawiona glutenu, sprawdza się świetnie jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Co ciekawe, powstaje niejako przypadkiem, jako efekt uboczny w produkcji oleju i mleka kokosowego. Występuje pod postacią drobnego proszku, którego napowietrzenie i lekkość różni się w zależności od przebiegu mielenia kokosa. Mąka kokosowa odznacza się delikatnym zapachem i smakiem. Jest bogata w błonnik, białko oraz witaminy z grupy A, B i C. Jest więc wartościowa nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także składniki odżywcze i ich potencjalny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Kruche ciasto z mąki kokosowej – przepis

Pragniesz wykorzystać wartości odżywcze mąki kokosowej w swojej kuchni? A może szukasz pomysłu na ciekawy i delikatny, lecz zarazem prosty w przygotowaniu przysmak? Postaw na kruche ciasto z mąki kokosowej. To bardzo lekki i słodki deser, który nadaje się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i do popołudniowej kawy na co dzień. W jaki sposób go przyrządzić? Kluczem do sukcesu jest tutaj spód do ciasta z mąki kokosowej. Do jego upieczenia potrzebować będziesz:

  • 175 g mąki kokosowej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypty soli,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-go żółtka,
  • 1-2 łyżki zimnej wody.

Po zebraniu składników zacznij od przesiania mąki i połączenia jej z masłem. Masę pokrój nożem, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko, proszek do pieczenia, sól i wodę. Całość zagnieć i owiń w folię spożywczą, a kolejno odłóż do lodówki na 30-50 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i wyłóż na blaszkę o średnicy 23 cm, a następnie piecz przy temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu odstaw spód do przestygnięcia i zajmij się owocowym nadzieniem.

Ciasto z mąką kokosową – kruchy przysmak z owocami

Kruche ciasto z mąki kokosowej możesz zaserwować z dowolną masą i owocami. My proponujemy ciasto kokosowe z gruszkami i jabłkami. To delikatnie kwaskowe owoce, które doskonale łączą się ze słodkim i kruchym spodem do ciasta z mąki kokosowej. Do przygotowania takiego przysmaku, oprócz gotowego spodu, potrzebne będą Ci świeże owoce pokrojone w drobną kostkę (ok. 200-150 g jabłek i gruszek), cukier i żelatyna.

Nadzienie robi się w bardzo łatwy sposób: wystarczy wrzucić owoce i cukier do wody, a później gotować aż do uzyskania miękkiej masy. Po zdjęciu z palnika do całości dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Następnie odstaw garnuszek z miksturą w chłodne miejsce, zaczekaj aż delikatnie stężeje i polej nadzieniem gotowy spód ciasta. Całość możesz jeszcze posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosa. Po kilku godzinach w lodówce kruche ciasto z mąki kokosowej i owoców będzie już gotowe do podania.

Jeśli szukasz pomysłu na nowe wypieki, wypróbuj nasz przepis na kruche ciasto z mąki kokosowej. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdza się świetnie jako podstawa do wielu przepysznych i delikatnych słodkości.

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December