Pierogi z mąki orkiszowej

In: Przepisy On:

Lubisz testować nowe smaki, a jednocześnie najważniejsze miejsce w Twoim sercu zajmuje kuchnia polska? Jeśli tak, mamy dla Ciebie doskonałą propozycję. W tym wpisie przedstawiamy przepis na pierogi z mąki orkiszowej, którymi zachwycisz domowników oraz zaproszonych gości. To klasyka tradycyjnej kuchni w nowym fit wydaniu, idealnie wpisującym się w nowoczesne trendy. Ta mąka nie jest mimo wszystko pozbawiona glutenu, o czym powinny pamiętać osoby eliminujące go ze swojej diety. 

Jeżeli chcesz więc wprowadzić do swojej kuchni odrobinę innowacji, poznaj listę niezbędnych produktów, zaopatrz się w nie i przystąp do działania! To danie, które przygotujesz szybko, a efekt będzie zachwycający. Odkryj już dziś sposób, jak krok po kroku przyrządzić pyszne pierogi ruskie z mąki orkiszowej. A może wolisz je w wersji na słodko, z sezonowymi owocami? Uczyń z tego dania doskonałą kulinarną propozycję na każdą porę roku!

Lista potrzebnych produktów

Nasz przepis jest wyjątkowo prosty, poradzi więc sobie z nim każdy, niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych. W dodatku ciasto na pierogi z mąki orkiszowej przygotujesz też bardzo szybko. Receptura idealnie sprawdzi się w związku z tym na domowy obiad podczas wypełnionego obowiązkami tygodnia pracy czy poczęstunek dla gości, którzy w ostatniej chwili zapowiedzieli swoją wizytę.

Jeśli chodzi o produkty do wyrobu ciasta, niezbędne są:

  • mąka orkiszowa (ok. 250 g na 25 sztuk pierogów),
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • woda (ok. 125 ml).

Zastanów się, jaki zamierzasz przygotować farsz. Do ruskich pierogów z mąki orkiszowej potrzebować będziesz ugotowanych ziemniaków, półtłustego twarogu, cebuli, czosnku, szczypty soli i odrobiny czarnego pieprzu. Jeśli stawiasz natomiast na wersję na słodko, zaopatrz się w swoje ulubione sezonowe owoce. Najlepiej sprawdzą się w tej roli jagody lub truskawki. Do podania pierogów możesz użyć śmietany, która nada im subtelnego smaku lub jogurtu naturalnego, co pozwoli zachować wersję fit.

Łatwy sposób przygotowania

Gdy masz już wszystkie niezbędne produkty, pora zabrać się do wyrabiania ciasta. Połącz ze sobą w misce mąkę orkiszową oraz sól, dodaj olej i gorącą wodę. Całość starannie wymieszaj, a następnie odstaw na kilkanaście minut pod przykryciem. Następnie ugniataj ciasto na pierogi, po czym rozwałkuj je tak, by stworzyło cienką warstwę, lecz nie dopuść, aby zrobiły się w nim dziury. Specjalnie przystosowanym do tego przyrządem lub np. krawędziami okrągłego naczynia wykrawaj równe kółka. Do środka nakładaj wybrany przez siebie i przygotowany wcześniej farsz. Uformuj precyzyjnie pierogi, by poza swoimi walorami smakowymi również prezentowały się estetycznie. Do ruskich wymieszaj zawczasu ugotowane ziemniaki z pogniecionym widelcem twarogiem i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulą oraz przyprawami. Jeśli natomiast przygotowujesz wersję na słodko, większe owoce, np. truskawki, pokrój w drobne kawałki. Przed użyciem ich jako farszu, dokładnie je umyj. Możesz opcjonalnie dodać do nich odrobinę cukru. Kiedy korzystasz z mrożonych owoców, upewnij się, że zdążyły się rozmrozić przed ich wykorzystaniem.

Pyszny smak i doskonała zabawa

Tak naprawdę podczas przygotowywania pierogów z mąki orkiszowej lub wariantu ze zwykłej pszennej, najwięcej czasu zajmuje samo ich lepienie. Nie masz do tego cierpliwości? Zaangażuj w to resztę domowników. Wspólne gotowanie może stać się pretekstem do spędzenia ze sobą czasu, luźnych rozmów, żartów i wygłupów, które rozluźnią atmosferę. Dzięki temu połączysz przyjemne z pożytecznym. Rodzinnie przygotowywany i wspólnie spożywany posiłek jest doskonałą okazją do pielęgnowania więzi oraz po prostu świetną zabawą! To dobry pomysł, zwłaszcza wtedy, kiedy chcesz przygotować więcej pierogów, np. z podwójnej porcji lub część w wersji wytrawnej (ruskich, z kapustą i grzybami, z mięsem), a część na słodko. Gdy każdy z Twoich pomocników zajmie się wykrawaniem kółek, napełnianiem ich farszami i lepieniem, cała praca zostanie wykonania w mgnieniu oka. Wówczas pozostanie tylko ugotowanie pierogów, ozdobienie ich przed podaniem i cieszenie się wyśmienitym smakiem!

Idealna propozycja kulinarna na każdą okazję

Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoją codzienną kuchnię? Szukasz przepisów, które przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom? Jeśli tak, bez obaw możemy polecić pierogi z mąki orkiszowej, które są przepyszne i cieszą się popularnością na wielu stołach. To doskonała kulinarna propozycja nie tylko na rodzinny obiad. Tym daniem na pewno zainteresujesz swoich gości, którzy przyjdą na organizowane przez Ciebie przyjęcie lub też ze zwykłą towarzyską wizytą. Jeśli chodzi o pierogi, kojarzą się one również z tradycyjną potrawą bożonarodzeniową. Dzięki temu przepisowi możesz postawić je na wigilijnym stole, przygotowane w innowacyjnej wersji, czyli z użyciem mąki orkiszowej. To idealne połączenie rodzimej polskiej kuchni z nowymi trendami, obok którego trudno przejść obojętnie. 

Chcesz odkryć więcej interesujących przepisów z mąką orkiszową w roli głównej? Zajrzyj na naszego bloga!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December