Chleb z mąki gryczanej

In: Przepisy On:

Masz ochotę na pieczywo przygotowane z bezglutenowych składników? Jeśli chcesz zaczynać każdy dzień od śniadania składającego się z pysznego, samodzielnie upieczonego chleba z mąki gryczanej, poznaj nasz przepis! Jest on prosty do wykonania, więc nie musisz się martwić, że będzie wymagać od Ciebie zaawansowanych zdolności kulinarnych. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem w domu tego przysmaku. Chleb gryczany możesz upiec również bez drożdży. Takie pieczywo jest dobre w smaku, może przypaść więc do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gdy ozdobisz je pestkami dyni lub nasionami słonecznika będzie jeszcze piękniej się prezentować. Jeżeli unikasz glutenu, chleb z mąki gryczanej z ziarnami to doskonała propozycja dla Ciebie.

Już dziś dowiedz się, jak przygotować go we własnym domu i ciesz się smakiem samodzielnie przygotowanego pieczywa!

Czego będziesz potrzebować?

Zanim przystąpisz do testowania naszego przepisu, zapoznaj się z listą składników i zrób zakupy. Pamiętaj, że chleb z mąki gryczanej możesz upiec zarówno na drożdżach, jak i bez nich, jeśli preferujesz pominięcie tego składnika. Wybieraj też produkty dobrej jakości. Czego konkretnie będziesz potrzebować? Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania takiego chleba niezbędna okaże się mąka gryczana, w tym przypadku niepalona. Opcjonalnie przydadzą się również drożdże. Do tego przygotuj nasiona chia lub siemię lniane, szczyptę soli, łyżeczkę oleju oraz swoje ulubione nasiona. Jak sam pewnie widzisz, wystarczy niewiele składników, co także świadczy o tym, że przepis jest prosty i szybki do wykonania. Dzięki temu chleb z mąki gryczanej możesz piec częściej, by stale mieć pod ręką to smaczne pieczywo. Chcesz nadać mu jeszcze wyrazistszego smaku? Dodaj do ciasta więcej swoich ulubionych ziaren i przypraw. Idealnie sprawdzi się np. czarnuszka. Możesz też użyć odrobiny miodu, by uzyskać słodki posmak.

Smaczny i łatwy chleb z mąki gryczanej – przepis

Kiedy masz już wszystkie składniki, pora przystąpić do przygotowania tego pysznego wypieku. Na początku przesiej mąkę przez sitko, aby pozbawić ją grudek. Następnie dodaj ziarna, nasiona chia lub siemię lniane i całość wymieszaj. To odpowiedni moment, by do ciasta dołączyć też drożdże, chyba że zdecydujesz się na wersję bez nich. Ten składnik można pominąć lub zastąpić go innym – choćby sodą oczyszczoną w połączeniu z sokiem z cytryny, która również spowoduje, że wypiek urośnie. Potem dolej ciepłej wody i uformuj jednolitą masę. Jeżeli planujesz upiec chleb z mąki gryczanej z pestkami dyni czy nasionami słonecznika, posyp nimi ciasto. Odstaw całość do wyrośnięcia. Przygotuj foremkę i wysmaruj ją olejem. Wybierz w tym celu produkt dobrej jakości, odporny na wysokie temperatury, jakie panują w piekarniku. Piecz chleb około pół godziny, aż bochenek przybierze piękny złocisty kolor. Kiedy nie masz pewności, czy wypiek jest już gotowy, włóż w niego wykałaczkę – po wyjęciu nie powinna być mokra.

Jak podawać chleb z mąki gryczanej?

Wiele osób na co dzień unika pieczywa ze względu na zawarty w nim gluten, zwłaszcza w przypadku nietolerancji pokarmowych i alergii. Czy jednak trzeba zupełnie rezygnować z jedzenia chleba, by pozbyć się tego problemu? Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju mąki, której użyje się do przygotowania tego wypieku. Jeżeli chodzi o gryczaną, jest ona bezglutenowa, doskonale więc wpasuje się w dietę tych osób, które się go wystrzegają. Co więcej, taki chleb będzie równie dobry w smaku co tradycyjny i może cieszyć się sporym zastosowaniem zarówno wśród starszych, jak i młodszych smakoszy. Nadaje się do zrobienia kanapek, a także do zjedzenia jako niezależna przekąska czy do przegryzania go do zupy. Idealnie komponuje się z wędlinami, serami oraz świeżymi warzywami i hummusem. Tak naprawdę pomysłów na serwowanie chleba z mąki gryczanej bez drożdży lub z ich dodatkiem jest mnóstwo. Każdy może więc wybrać najlepszy dla siebie i jeść pieczywo z obkładem lub bez, gdy tylko ma na nie ochotę.

Dlaczego warto przetestować nasz przepis?

Poszukujesz kulinarnych inspiracji, a może chcesz urozmaicić swoje kuchenne przygody? Jeżeli tak, wypróbuj naszą recepturę na chleb z mąki gryczanej, który dzięki szczególnemu doborowi składników wpisze się w niemal wszystkie upodobania. To propozycja w sam raz dla osób, które unikają glutenu oraz drożdży. Nie musisz poświęcać dużo czasu i posiadać specjalnych umiejętności, by cieszyć się pysznym smakiem tego wypieku. Przygotujesz go szybko we własnej kuchni, a jego aromat zachwyci domowników i zaproszonych gości. Już dziś przetestuj nasz przepis na chleb z mąki gryczanej i zaserwuj go ze swoimi ulubionymi dodatkami. To doskonała przekąska zarówno na co dzień, jak i spotkanie w gronie najbliższych czy domówkę.

Zaopatrz się w potrzebne składniki, załóż fartuch i zabierz się do przygotowywania tego pysznego pieczywa. Życzymy wielu miłych chwil pełnych smaku z chlebem z mąki gryczanej w roli głównej!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December