Ciasto z mąki orkiszowej

In: Przepisy On:

W codziennej diecie trzeba dbać o dostarczanie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, lecz również warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Ta przeważnie kojarzy się z filiżanką kawy i małą słodką przekąską, jak np. kawałek domowego ciasta. Tego rodzaju przysmaki zwykle jednak zyskują zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci drudzy twierdzą, że posiadają one sporo kalorii, zatem ich spożywani jest całkowicie zbędne. Czy rzeczywiście tak jest? Czy opłaca się zupełnie wyeliminować z diety słodycze? To nie będzie konieczne, jeśli stawia się na przemyślany dobór przekąsek, jak choćby własnoręcznie przygotowane ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej. To sposób na podarowanie sobie chwili słodkiej przyjemności bez wyrzutów sumienia. Jeśli więc poszukujesz przepisów na pyszne, a przy tym niskokaloryczne wypieki, odwiedź naszego bloga. Odkryj recepturę pysznego ciasta, które zachwyci domowników i zaproszonych gości!

Czego będziesz potrzebować?

Masz ochotę na przygotowanie pysznego wypieku, który idealnie wpisze się w zbilansowaną dietę Twojej rodziny? Jeśli tak, poznaj z nami przepis na ciasto z mąki orkiszowej. Czego będziesz potrzebować, by je upiec? Zaopatrz się w:

  • ok. 400 g mąki orkiszowej,
  • ok. 25 g drożdży (zamiast nich odpowiedni będzie też proszek do pieczenia),
  • 3-4 jajka,
  • pół szklanki mleka (zwykłe możesz zastąpić roślinnym, jeśli unikasz laktozy),
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła,
  • ok. pół szklanki ksylitolu (dodaj go mniej lub więcej według uznania),
  • owoce sezonowe, np. truskawki, rabarbar, śliwki lub powidła.

Jeśli natomiast chcesz przygotować ciasto z kruszonką, użyj mąki, masła i cukru (zamiast białego, możesz dodać trzcinowy lub ksylitol). Połącz składniki w proporcji: 2:1:1.

Zanim przystąpisz do działania, upewnij się, że masz wszystkie niezbędne produkty, by nic nie przeszkodziło Ci w pracy. Postaw na składniki wysokiej jakości. Jeśli myślisz nad ciastem w wersji fit, ogranicz ilość dodawanego cukru.

Jak przygotować ten wypiek?

Nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu, a może brak Ci czasu, by oddać się temu hobby? Jeśli tak, przetestuj nasz przepis, który jest prosty, szybki i intuicyjny. Tak naprawdę ciasto z mąki orkiszowej na drożdżach lub bez nich przygotujesz w mgnieniu oka. Omawiamy po kolei, jak je zrobić.

Roztrzep jaja. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i kolejno: cukier, mleko, olej i drożdże. Jeśli zamiast nich użyjesz proszku do pieczenia, nie musisz odstawiać ciasta, by urosło. W przeciwnym razie jest to konieczne. W tym czasie możesz natomiast przygotować kruszonkę. Następnie wyrabiaj ciasto, a kiedy będzie gotowe, przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na koniec posyp je owocami lub posmaruj powidłami. Nie zapomnij dodać przygotowanej wcześniej kruszonki. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 175 stopni i piecz ciasto z mąki orkiszowej ok. 40 minut. Sprawdź za pomocą patyczka, czy nie jest jeszcze surowe. Możesz je podać posypane dodatkowo cukrem pudrem.

Dlaczego warto zastąpić mąkę pszenną orkiszową?

Przed jej zastosowaniem warto dowiedzieć się, czym właściwie jest. Powstaje z ziaren orkiszu i okazuje się bardzo uniwersalna. Zawiera mimo wszystko gluten, więc osoby eliminujące go z diety powinny o tym pamiętać. W porównaniu z pszenną, mąka orkiszowa mniej się klei. Może to wpłynąć na strukturę powstających wypieków. A co najczęściej się z niej przygotowuje? Zwykle są to chleby, bułki i wszelkiego rodzaju pieczywo, spody do pizzy oraz ciasta. Jeśli chcesz wprowadzić trochę innowacji w swoje kuchenne przygody, przetestuj ją. Co więcej, różni się ona od pszennej również walorami smakowymi. Ma lekko słodkawy posmak z nutą orzechowego aromatu. Opisuje się go często jako łagodny, subtelny i pozbawiony goryczki. Tak więc nic dziwnego, że istnieje wiele przepisów na pyszne ciasta z mąki orkiszowej. Jeden z nich, zdecydowanie godny uwagi, przedstawiliśmy powyżej. To sposób na wprowadzenie ciekawych zmian do swoich wypieków!

Doskonała słodka przekąska na każdą okazję

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Domowy wypiek to najlepsza propozycja! Bez wątpienia warto więc zaopatrzyć się w niezbędne składniki i przygotować pysznedrożdżowe ciasto z mąki orkiszowej z owocami. Na pewno doceni je cała rodzina oraz przychodzący w odwiedziny goście. Jeśli zapraszasz więc krewnych lub znajomych na jakąś szczególną okazję bądź w ramach towarzyskiego spotkania, poczęstuj ich tym deserem. Dodatkową zaletą jest fakt, że ciasto będzie dobre przez kilka dni, w przeciwieństwie np. do wypieków z kremem. Dzięki temu będziesz cieszyć się nim dłużej, w gronie najbliższych czy podczas chwili przyjemności sam na sam, z kubkiem aromatycznej kawy i książką. To doskonała propozycja zwłaszcza na lato, kiedy do wyboru jest wiele sezonowych owoców, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by piec to ciasto przez wszystkie pory roku. Zastąp wówczas świeże truskawki czy rabarbar np. powidłami. Życzymy pełnych smaku, radosnych momentów z tym wypiekiem w roli głównej!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń February March April May June July August September October November December