Mąka kokosowa

3,00 zł
Brutto

Mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Cechuje się wyraźnym kokosowym smakiem  i delikatnym, słodkim zapachem. 

Zazwyczaj spotykana postać to drobno zmielony proszek, aczkolwiek wszystko zależy od stopnia zmielenia, ponieważ może być lekka i drobna jak również zauważalnie grubsza i cięższa.

Mąka kokosowa jest świetną alternatywą dla tych, którzy chcieliby wyeliminować tradycyjną mąkę pszenną lub inne mąki zbożowe ze swojej diety.

Ilość

MĄKA KOKOSOWA

Mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Cechuje się wyraźnym kokosowym smakiem  i delikatnym, słodkim zapachem. 

Zazwyczaj spotykana postać to drobno zmielony proszek, aczkolwiek wszystko zależy od stopnia zmielenia, ponieważ może być lekka i drobna jak również zauważalnie grubsza i cięższa.

Mąka kokosowa jest świetną alternatywą dla tych, którzy chcieliby wyeliminować tradycyjną mąkę pszenną lub inne mąki zbożowe ze swojej diety.

ZASTOSOWANIE:

Mąkę kokosową możemy używać do przygotowania:

  • ciast, ciasteczek, tart
  • placków, omletów
  • jako dodatek do musli i koktajlów czy jogurtu.

Należy pamiętać, że mąka kokosowa mocno wchłania wilgoć, dlatego powinno się dawkować ją z wyczuciem, stopniowo dodając ją do mokrych składników.

Może być wykorzystywana w połączeniu z innymi mąkami do wypieku ciast, pieczywa, biszkoptu lub tart . 

Wspaniale sprawdza się również stosowana jako dodatek do koktajli,  zagęszczacz do zup i sosów, oraz panierka lub posypka do potraw i deserów .

Ważną informacją dla osób chcących wykorzystywać mąkę kokosową do pieczenia jest fakt, że z samej mąki kokosowej bez dodatku innych mąk( dotyczy to  zwłaszcza przepisów gdzie wykorzystujemy dużej ilości mąki pszennej)  nie upieczemy chleba, klasycznych bułek, nie zrobimy ciasta ani nie usmażymy naleśników.

Dzięki zawartości naturalnego cukru, do wypieków możemy dodać mniej cukru.

Bardzo istotny jest także sposób przechowywania mąki kokosowej. Mąka ta bardzo szybko wchłania wilgoć, przez co w równie szybkim tempie ulega zepsuciu. Aby temu zapobiec najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym i suchym miejscu. 

Mąkę kokosową należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Przydatność do spożycia mąki kokosowej  z  Olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie na butelce.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 19,3g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 13,3g

Węglowodany, w tym: 56,7g

  • cukry; 32,9g

Białko; 19,3g

Błonnik; 0g

Sól. 0g

492 Przedmioty