Olej z Wiesiołka

15,00 zł
Brutto

OLEJ Z WIESIOŁKA SKOLEJ

Olej z wiesiołka pochodzi z nasion wiesiołka dwuletniego pochodzenia polskiego, posiada żółtawo-zielone zabarwienie.

W rodzinnej olejarni Skolej olej z wiesiołka tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian wiesiołka dwuletniego.

Pojemność
Ilość

OLEJ Z WIESIOŁKA SKOLEJ

Olej z wiesiołka pochodzi z nasion wiesiołka dwuletniego pochodzenia polskiego, posiada żółtawo-zielone zabarwienie.

W rodzinnej olejarni Skolej olej z wiesiołka tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian wiesiołka dwuletniego.

PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ

Kujawski olej z wiesiołka powstaje w procesie tłoczenia na zimno ziaren tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza.

Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej z wiesiołka  zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Po upływie czasu sedymentacji olej rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.

OLEJ Z WIESIOŁKA – GDZIE NAJLEPIEJ GO KUPIĆ?

Aby móc w pełni cieszyć się zakupionym olejem z wiesiołka, który będzie zawierał wszystkie cenne właściwości i nie będzie poddany rafinacji warto wybrać olejarnie z wieloletnim doświadczeniem. Taką, która w sposób profesjonalny z dbałością o zadowolenie klienta tłoczy oleje przede wszystkim świeże i w naturalny sposób– jak na przykład Olejarnia Skolej.

W naszej pracy bardzo ważna jest dla nas nie ILOŚĆ, a JAKOŚĆ olejów, dlatego tłoczenie odbywa się w małych partiach, wykonujemy ją sami, ręcznie dbając o każdy szczegół. Począwszy od produkcji po rozlewanie w butelki szklane z uwagi na zapobieganie utlenianiu się oleju oraz właściwe przechowywanie.

Nasz olej z wiesiołka jest nieoczyszczony, nierafinowany i niefiltrowany.

W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ Z WIESIOŁKA?

Aby olej zachował swój smak i właściwości odżywcze nie należy go podgrzewać. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno, jako dodatek do:

  • witaminowego koktajlu,

  • surówek i sałatek warzywnych,

  •  dresingów, sosów na zimno.

W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ Z WIESIOŁKA?

Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.

Po otwarciu zalecamy dalsze przechowywanie oleju w ciemnym szkle (aby olej zachowywał swoje dobroczynne właściwości), w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.

Przydatność do spożycia oleju z WIESIOŁKA z olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.

Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.

Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.

Dostępne pojemności:

Butelka ciemna szkło 100 ml

Butelka ciemna szkło 250 ml

Butelka ciemna szkło 500 ml

Butelka ciemna szkło 1l

WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU Z WIESIOŁKA

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 100g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 7g

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 8g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 85g

Węglowodany, w tym: 0g

  • cukry; 0g

Białko; 0g

Sól. 0g

967 Przedmioty