Olej z Czarnuszki

12,00 zł
Brutto

OLEJ Z CZARNUSZKI SKOLEJ

Olej z czarnuszki ( Nigella Sativa) pochodzi z nasion czarnuszki siewnej, charakteryzuje się gorzkawym, korzenno-pieprznym posmakiem, korzennym zapachem oraz ciemnobrązową barwą.

W rodzinnej Olejarni Skolej olej z czarnuszki tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian czarnuszki siewnej.

Produkowany przez naszą Kujawską olejarnię olej z czarnuszki zasługuje na pełne zaufanie klientów, ponieważ jest tłoczony w naturalny sposób. Nie poddajemy go procesowi rafinacji tłuszczu ani filtracji.

Pojemność
Ilość

OLEJ Z CZARNUSZKI SKOLEJ

Olej z czarnuszki ( Nigella Sativa) pochodzi z nasion czarnuszki siewnej, charakteryzuje się gorzkawym, korzenno-pieprznym posmakiem, korzennym zapachem oraz ciemnobrązową barwą.

W rodzinnej olejarni Skolej olej z czarnuszki tłoczymy tylko z najwyższej jakości wyselekcjonowanych odmian czarnuszki siewnej.

PROCES TŁOCZENIA NA ZIMNO W OLEJARNI SKOLEJ

Kujawski olej  czarnuszkowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno ziaren tej rośliny w sposób naturalny w prasach ślimakowych w kontrolowanej przez nas temperaturze, która nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza.

Dzięki stosowanej przez nas metodzie tłoczenia na zimno olej z czarnuszki zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

W kolejnym etapie wytłoczony olej poddajemy naturalnej sedymentacji, która polega na odstawieniu w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszystkich pozostałości z procesu tłoczenia. Po upływie czasu sedymentacji olej z czarnuszki rozlewamy do ciemnych, szklanych butelek.

OLEJ Z CZARNUSZKI – GDZIE NAJLEPIEJ GO KUPIĆ?

Aby móc w pełni cieszyć się zakupionym olejem z czarnuszki, który będzie zawierał wszystkie cenne właściwości i nie będzie poddany rafinacji warto wybrać olejarnie z wieloletnim doświadczeniem. Taką, która w sposób profesjonalny z dbałością o zadowolenie klienta tłoczy oleje przede wszystkim świeże i w naturalny sposób– jak na przykład Olejarnia Skolej.

W naszej pracy bardzo ważna jest dla nas nie ILOŚĆ, a JAKOŚĆ olejów, dlatego tłoczenie odbywa się w małych partiach, wykonujemy ją sami, ręcznie dbając o każdy szczegół. Począwszy od produckji po rozlewanie w butelki szklane z uwagi na zapobieganie utlenianu się oleju oraz właściwe przechowywanie.

W JAKI SPOSÓB STOSOWAĆ OLEJ Z CZARNUSZKI?

Aby olej zachował swój smak i właściwości odżywcze nie należy go podgrzewać. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno, jako dodatek do:

  • pieczywa, kasz, ziemniaków, makaronów,

  • surówek i sałatek warzywnych,

  • mięs, ryb

  • serów i nabiałów,

  • majonezów, dresingów, sosów Winegret.

W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ OLEJ Z CZARNUSZKI?

Świeży nierafinowany olej powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu powietrza oraz światła.

Po otwarciu zalecamy dalsze przechowywanie oleju w ciemnym szkle (aby olej zachowywał swoje dobroczynne właściwości), w lodówce w temperaturze około 4-10 stopni Celsjusza.

Przydatność do spożycia oleju z czarnuszki z olejarni Skolej wynosi 6 miesięcy od daty wyprodukowania – data ważności znajduje się na etykiecie.

Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą: kolorem, zapachem i smakiem.

Są to cechy, które nie mają wpływu na skład oleju.

WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU Z CZARNUSZKI

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna 3700kJ(900kcal)

Tłuszcz, w tym: 100g

  • kwasy tłuszczowe nasycone; 28g

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone; 21g

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 51g

Węglowodany, w tym: 0g

  • cukry; 0g

Białko; 0g

Sól. 0g

964 Przedmioty